De Siberische kat, lees hier alles over dit prachtige kattenras

siberische kat

De Siberische kat

Siberische katten staan bekend vanwege hun prachtige uiterlijk. Hun weelderige vacht en sterke bouw maakt dit een echt natuurras. Dit is niet het enige wat Siberische katten zo geweldig maakt, ze hebben namelijk ook een ongecompliceerd karakter. Het zijn daarom perfecte huisdieren, mits je ze genoeg aandacht geeft natuurlijk. In dit artikel vertellen we je meer over de Siberische kat.

Siberische kat lichtbruin

Geschiedenis van de Siberische kat

De naam zegt het al, de Siberische kat is afkomstig uit Rusland. Hun vacht zorgt ervoor dat ze de koude winters en hete zomers in Siberië kunnen overleven. Wetenschappers zijn er nog niet uit hoe de Siberische kat is ontstaan. Enerzijds geloven ze in een op zichzelf staand ras, maar er is ook een groep die denkt dat ze zijn ontstaan door een kruising met een diersoort uit het Oosten.

Rond 1870 was de Siberische kat al eens populair, maar pas vanaf 1980 kwam de interesse in dit prachtige ras echt omhoog. Er werd op experimentele wijze gefokt en vanaf 1991 kregen ze de naam ‘Siberische kat’. Het is dus nog een relatief nieuw ras in de kattenwereld.

Het karakter van de Siberische kat

We zeiden het net al, de Siberische kat heeft een ongecompliceerd karakter. Ze houden ervan om aandacht te krijgen en geknuffeld te worden, aanhankelijk is het juiste woord. Daarnaast is een Siberische kat intelligent. Ze zijn goed te trainen en houden wel van een uitdaging. Spelen met een speeltje of met jou vinden ze geweldig.

Een Siberische kat houdt er niet van om veel alleen te zijn. Je kan dit wel langzaam opbouwen, maar het is alsnog niet de bedoeling dat zij hele dagen alleen zijn. Het zijn rustige dieren en zeer vriendelijk voor kinderen en andere huisdieren. Met nieuwe mensen willen ze rustig kennis maken, de Siberische kat houdt niet van verrassingen.

Het uiterlijk van de Siberische kat

De Siberische kat heeft een prachtig uiterlijk, welke zeer geschikt is voor in de natuur. De vacht is dik en waterbestendig en het lichaam is sterk. Ze zijn middelgroot van formaat en hebben een weelderige kraag rondom hun hals en borst. De staart van een Siberische kat is imposant en blijft het gehele jaar lekker harig.

De vacht van de Siberische kat is er in allerlei verschillende kleuren. Sinds het einde van de Sovjet-Unie zijn er meer kleurvariaties gekomen, maar sommige zijn nog niet erkend. Dit geldt voor de kleuren cinnamon, chocolate, fawn en lilac.

Siberische kat allergie 

Ben je gek op katten, maar kamp je met een allergie? De Siberische kat kan een uitkomst zijn. Ondanks de prachtige en volle vacht, verharen ze nauwelijks. Ze zijn dus eigenlijk de aaibare variant van een naaktkat.

In de zomer verliest de Siberische kat wel zijn ondervacht, zo kunnen ze goed met de warme temperaturen omgaan. Ze hebben dan een kortere vacht dan in de winter. Toch valt dit haarverlies mee, waardoor het een prettig ras is wanneer je een kattenallergie hebt.

Wist je dit over de Siberische kat?

Dat de Siberische kat een prachtig kattenras is, dat mag nu wel duidelijk zijn. Ze worden gemiddeld tussen de 12 en 16 jaar, net als de gemiddelde kat. Toch wordt een kwart van de Siberische katten ouder dan 16 jaar, dus je kan lang van ze genieten.

Pas na 5 jaar is de Siberische kat compleet volgroeid. Dit is aanzienlijk langer dan de gemiddelde huiskat, waarbij het gemiddeld 2 á 3 jaar is. Laat je je Siberische kater castreren? Dan kan het proces aanzienlijk versneld worden tot deze volgroeid is. Wist je ook dat de Siberische kat een ontzettende klimmer is? Je maakt hun, en jezelf, blij met een sterke krabpaal.

Siberische kat kopen? Wat is eigenlijk de prijs? 

Ben je (nog) enthousiast na het lezen over de Siberische kat? Leuk! Een fokker kan je goed informeren over de verzorging van een kitten en neemt de verantwoordelijkheid wat betreft opvoeding en gezondheid. Zij zorgen ervoor dat ze getest zijn op erfelijke aandoeningen en brengen regelmatig een bezoek aan de dierenarts voor onder andere de inentingen.

De prijs van een Siberische kat waar je rekening mee dient te houden is zo’n €700,- á €800,-. Een koopje op marktplaats is écht geen aanrader. Siberische katten hebben nog nauwelijks erfelijke aandoeningen en bij een erkende fokker koop je een Siberische kat met een stamboom.

Picture of Eva van Blok
Eva van Blok

Content creator

Deel dit artikel: