Kattengezondheid » Niesziekte kat
Niesziekte bij katten is helaas een veel voorkomende ziekte die in sommigen gevallen zelfs levensbedreigend kan zijn. Lees hier meer over de niesziekte bij katten.
De niesziekte bij katten komt door de een besmetting/infectie van het Feline Herpesvirus (voorheen: Feline Rhinotracheïtisvirus) of het Feline Calicivirus. Hierbij is de één net even agressiever dan de andere, wij legge het je uit:
Dit is de milde variant van de twee. Het Feline Calicivirus is meestal een milde vorm van niesziekte met minder erge last van neusuitvloeiing. Vaak zijn er kleine zweertjes in de mondholte van de kat te zien, maar blijft het hierbij.
Het Feline Herpesvirus is meestal ernstig en soms zelfs levensbedreigend voor de kat. De meeste katten herstellen gelukkig van deze infectie, maar hebben hiervoor wel een aaltal weken de tijd nodig. Sommigen katten houden na deze infectie zelfs blijvende schade over in de vorm van chronische neusverkoudheid (Rhinitis). De meeste katten kunnen hier prima mee leven, maar zullen regelmatig niezen en neusuitvloeiing vertonen.
Vooral hele jonge of hele oude katten & ongevaccineerde katten lopen een verhoogd risico op niesziekte. Overlijden komt soms voor wanneer een kat een bijkomende infectie heeft en/of een verlaagd afweersysteem heeft.
Katten met een verlaagd afweersysteem zijn over het algemeen gevoeliger voor het opvangen van virussen, vandaar is het belangrijk om je kat te vaccineren en gezond te houden. Een heel slecht afweersysteem met een hoog risico op niesziekte bij katten komt voor bij katten die besmet zijn met het kattenaidsvirus (Feline Immunodeficiëntievirus, FIV) of kattenleukemievirus (FeLV). Hiernaast komt het ook voor bij katten die leiden aan een ernstige ziekte of afhankelijk zijn van medicijnen.
Het vaststellen van de niesziekte bij katten doet de dierenarts. De dierenarts zal met behulp van een wattenstaafje een monster nemen van het mondslijmvlies van de kat. Dit monster zal worden opgestuurd naar het laboratorium waar de aanwezigheid van FHV of FCV kan worden vastgesteld.
Bij een positieve uitslag zal de dierenarts meestal een behandeling voorstellen in de vorm van een antibiotica kuur, gepaard met medicijnen. Antibiotica zal een bacteriële infectie tegengaan en medicijnen zullen de neusuitvloeiing doen verminderen. Deze kuur zal uw kat gedurende een periode moeten volhouden om zo goed mogelijk te herstellen. Tijdens de kuur is het belangrijk dat u uw kat helpt bij het voldoende drinken en eten. Dit kunt u doen middels het aantrekkelijker maken van eten en drinken zoals: het opwarmen van eten. Mocht dit niet lukken is dwang noodzakelijk om uitdroging en uithongering te voorkomen, wat kan leiden tot levensbedreigende situaties. Middels een spuit kunt u zelf uw kat eten en drinken toedienen, het is erg belangrijk om dit meerdaags te doen.
Content creator