De populairste langharige katten

Maine coon xxl kat

De populairste langharige katten van Nederland

Imposant, extravagant en schattig. Wil jij een prachtige langharige kat, maar weet je niet precies welke bij je past? Wij zetten de populairste langharige kattenrassen voor je op een rijtje.

1# Maine Coon

Een van de meest populaire langharige katten, de Maine Coon is echt een plaatje. Ze zijn groot en gespierd, hun uiterlijk is vrij imposant. De prachtige vacht is waterbestendig en ze kunnen goed tegen koude temperaturen. De Maine Coon komt voor in verschillende kleuren, vaak in combinatie met goud-, groen- of koperkleurige ogen. Het zijn vriendelijke katten. De Maine Coon houdt ervan om te spelen en heeft voldoende uitdaging nodig, ze zijn namelijk zeer intelligent.

2# Perzische kat

Wie kent de Perzische Kat niet? Het is een bekend kattenras, mede door hun uitgesproken uiterlijk. De vacht van de Perzische Kat is weelderig, de haren zijn soms tot wel 13 cm lang. Voornamelijk de kleuren zwart, wit, rood en blauw zie je vaak, maar bruin, lila en crème komt ook regelmatig voor. Niet alleen de vacht van de Perzische Kat is opvallend, ook hun prachtige ogen vallen op. Het karakter van de Pers is rustig, aanhankelijk en regelmatig inactief.

3# Ragdoll

De naam van de Ragdoll zegt al veel over het ras, ze houden ervan om als een lappenpop bij je op schoot in slaap te vallen. Hou er dan wel rekening mee dat het vrij forse katten zijn. De vacht van de Ragdoll is uniek, ze hebben namelijk geen ondervacht én geen huidschilfers. Hierdoor is het een kanshebber voor mensen met een allergie. De Ragdoll is een rustig kattenras, maar houden er wel van om te spelen. Daarnaast zijn ze zeer vriendelijk en sociaal.

Noorse boskat

4# Noorse Boskat

De dichte dubbele vacht van de Noorse Boskat zorgt er niet alleen voor dat ze enorme kou kunnen overleven, het geeft ze ook een prachtige uitstraling. De vacht is zijdezacht en komt in verschillende kleuren en patronen voor. De Noorse Boskat is zachtaardig en aanhankelijk, maar wel een echte avonturier. Uitdaging is een must. Zorg voor voldoende bewegingsruimte en speelgoed, denk bijvoorbeeld aan een uitdagende krabpaal en jachtspelletjes.

5# Turkse Angora

We kennen dit langharige kattenras voornamelijk in een witte kleur, maar de vacht van de Turkse Angora komt voor in zeker 20 verschillende kleuren. Het zijn sterke katten met een elegante uitstraling. Ze hebben lange poten en een lange nek, met hun zijdezachte vacht is het echt een eyecatcher. Zoek je een aanhankelijke kat? De Turkse Angora houdt van knuffelen en aandacht, maar ook van voldoende activiteit. Spelen met mensen, speelgoed en andere huisdieren vindt de Turkse Angora dan ook heel leuk.

6# Siberische kat

De Siberische Kat kan niet in dit lijstje ontbreken. Met hun wilde uiterlijk behoren ze écht tot de populairste langharige kattenrassen. Ze zijn afkomstig uit het koude Rusland, maar ondertussen zijn het lieve gezinskatten. De Siberische kat houdt van aandacht en worden graag geaaid. Ze hechten veel waarde aan hun eigen baas en kunnen je zelfs de gehele dag achtervolgen. Aan gezelligheid dus geen gebrek met de Siberische kat.

7# Heilige Birmaan

Ze hebben dezelfde kleurstelling als de Ragdoll, maar de Heilige Birmaan is kleiner en toch even anders. Hun vacht is prachtig, als je goed kijkt lijkt het zelfs alsof ze een gouden gloed hebben. Niet alleen hun vacht is prachtig, de blauwe ogen van de Heilige Birmaan maakt het helemaal af. Het zijn aanhankelijke katten, maar niet geschikt voor in een druk gezin. Toch is het ook niet de bedoeling dat ze veel alleen zijn, de Heilige Birmaan houdt wel van gezelschap van hun baasje. Het zijn lieve en rustige dieren, maar ook nieuwsgierig en slim.

8# Britse Langhaar

Ben je regelmatig van huis, maar zou je wel graag een prachtige langharige kat willen? De Britse Langhaar heeft een evenwichtig en onafhankelijk karakter en kan zichzelf prima vermaken. Het zijn vrij kleine katten, waardoor ze in combinatie met hun vacht wat weg hebben van een teddybeer. De Britse Langhaar houdt ervan om te knuffelen en te ontspannen, maar ze zijn ook zeer speels. Voldoende uitdaging is belangrijk, het zijn namelijk intelligente avonturiers.

9# De Somali

Ze zijn minder populair, maar de Somali willen we toch graag toevoegen aan dit rijtje. Het uiterlijk van de Somali heeft wat weg van de Abessijn. Het grote verschil is dat dit kattenras langharig is, ze hebben een elegant én wild uiterlijk. Hun vacht heeft prachtige kleurstellingen. Het is een aanhankelijk kattenras, maar wel één die ook van actie houdt. Knuffelen is geen probleem, maar avontuur is belangrijk voor de intelligente Somali.

In dit artikel staan populaire langharige kattenrassen, maar eigenlijk mag de Balinees, de Himalayan en de Turkse Van niet ontbreken. Het zijn namelijk stuk voor stuk prachtige katten.

Eva van Blok
Eva van Blok

Content creator

Deel dit artikel: