De Bengaalse kat, lees hier alles over dit prachtige kattenras​

De Bengaalse kat

Redelijk nieuw in de kattenwereld is de Bengaalse kat. Het is een huistijger puur sang, rasfokkers gebruiken namelijk deels bloed van wilde katten. Het prachtige uiterlijk van een Bengaal en het uitgesproken karakter maakt dit een geweldige huisgenoot. Het natuurlijke instinct is nog aanwezig, maar de nieuwsgierigheid en vriendelijkheid wint het. In dit artikel vertellen wij je alles wat je moet weten over een Bengaalse kat.

Geschiedenis van de Bengaalse kat

De Bengaalse kat is relatief nieuw in de kattenwereld. De eerste kruising wilde katten vindt zijn oorsprong in de VS, in 1963 werd het eerste fokexperiment uitgevoerd. De eerste generaties zijn nog echte wilde katten, niet geschikt om als huiskat te fungeren. Naar mate er meer generaties kwamen werd het gedrag steeds vergelijkbaarder met een huiskat. Vanaf de vierde generatie Bengaalse kat wordt deze tam genoemd.

De eerste kruisingen werden gedaan tussen een huiskat en een Aziatische luipaard-kat. Uiteindelijk zijn er ook andere rassen gekruist, waardoor er het prachtige uiterlijk is ontstaan van de Bengaalse kat. Inmiddels worden ze raszuiver gefokt. Het is vanaf de vijfde generatie mogelijk om ze als huisdier te mogen houden.

Het karakter van de Bengaalse kat

De afkomst van een Bengaalse kat is een wilde kat, dit is nog terug te zien in het karakter van de Bengaalse kat. Het zijn actieve en temperamentvolle dieren, aan simpel speelgoed hebben ze niet genoeg. Ze zijn slim en leergierig. Verveling is dan ook het laatste wat deze intelligente dieren kunnen gebruiken, uitdaging kunnen ze goed gebruiken. Klimmen is een favoriet van de Bengaalse kat en ze zijn gek op water.

Enige kenmerken van een Bengaalse kat zijn vriendelijkheid, betrouwbaar, zelfbewust en dominant. Ze houden ervan om intens te knuffelen en voldoende bewegingsruimte is een must. De Bengaalse kat heeft graag een speelmaatje met een vergelijkbaar karakter, je kan ze beter niet alleen houden.

Het uiterlijk van de Bengaalse kat

Een andere naam voor de Bengaalse kat is ook wel een huistijger, dit komt vanwege het prachtige uiterlijk. De vacht heeft tijgervlekken en een lichte buik. Vaak zijn de poten ook gevlekt of gestipt, net zoals het lichaam van de Bengaalse kat. De meest voorkomende kleuren zijn goud, oranje, amber en zandkleurig.

Het zijn soepele en atletische dieren en ze groeien uit tot middelgrote katten. De kop is relatief klein en ze hebben grote amandelvormige ogen, meestal in een groene of blauwe kleur. Het uiterlijk van een Bengaalse kat is bijzonder en je ziet hier echt de kruising met de wilde kat in terug. Het is een plaatje om naar te kijken.

De voeding en gezondheid van een Bengaalse kat

De Bengaalse kat is een echte raskat en helaas horen hier ook typische ziektes bij. Zo kan het voorkomen dat ze in de eerste jaren blind raken, dit wordt ook wel Progressieve Retinale Atrofie (PRA-b) genoemd. Daarnaast is het ook mogelijk dat ze bloedarmoede kunnen krijgen, Pyruvaatkinase Deficiënte (PKDEF) is de officiële naam. Verantwoordelijke fokkers laten hun Bengaalse kat testen op genetische aandoeningen. Daarnaast kan er via een echografie worden vastgesteld of er een verdikte hartspier is, dit duidt op Hypertropische Cardiomyopathie (HCM).

Een jaarlijkse check-up bij de dierenarts is aan te raden. De Bengaalse kat is gevoelig voor industrieel kattenvoer. Een goed alternatief is rauwe voeding of hoogwaardige kattenvoeding uit blik of een doosje. Er is specifieke voeding voor de Bengaalse kat, dit is de beste gezondheidszorg.

Is de Bengaalse kat verboden in Nederland?

We zeiden het net al, vanaf de vierde generatie is de Bengaalse kat tam. Toch zijn ze pas echt als huisdier te houden vanaf de vijfde generatie voor de kattenliefhebbers. Omdat het een echte raskat is kan je een Bengaalse kitten alleen kopen bij een gecertificeerde fokker.

De vraag of de Bengaalse kat verboden in Nederland is, is niet vreemd. Van oorsprong zijn het wilde katten en ondanks dat het al minimaal een vijfde generatie is, hebben ze wel nog een natuurlijk instinct. Ze hebben meer aandacht nodig en socialisatie is heel belangrijk. Zorg voor intelligente speeltjes, een uitdagende krabpaal en voldoende bewegingsruimte om het jouw Bengaalse kat zo prettig mogelijk te maken. Kortom: de Bengaalse kat is niet verboden in Nederland!

Bengaalse kat kopen? Wat is eigenlijk de prijs? 

Ben je na het lezen (nog steeds) enthousiast over de Bengaalse kat? Dat snappen wij helemaal! Het is een echte raskat en gecertificeerde fokkers besteden veel aandacht aan de socialisatie van de Bengaalse kat. Dit heeft natuurlijk wel een prijskaartje. Wanneer je een Bengaalse kat wilt kopen, reken dan maar op zo’n €1000,-.

Ja, het is veel geld, maar daar krijg je ook een prachtig huisdier voor terug. Een gecertificeerde fokker is lid van een fokvereniging, dit zorgt ervoor dat zij ook de verantwoordelijkheid nemen over de gezondheid. Ze teksten de Bengaalse kat op genetische aandoeningen en zorgen voor de benodigde inentingen en verzorging. Z

Eva van Blok
Eva van Blok

Content creator

Deel dit artikel: