De Perzische kat, lees hier alles over dit prachtige kattenras​

perzische kat

De Perzische kat

Het opvallende uiterlijk van een Perzische kat is kenmerkend voor dit kattenras. Ze hebben een lange vlucht en ogen daardoor enorm knuffelbaar. Het zijn één van de meest populaire katten, hun rustige en aanhankelijke aard maakt het een zeer geschikt familielid.

Overweeg jij om een Perzische kat aan te schaffen? In dit artikel vertellen we je meer over de geschiedenis, het karakter en het prachtige uiterlijk.

Geschiedenis van de Perzische kat

De naam van een Perzische kat geeft je al snel het idee dat ze afkomstig zijn uit het Midden-Oosten, om precies te zijn uit Iran. Toch is er uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat hier niet de oorsprong ligt, de voorouders van de Perzische kat komen namelijk uit Rusland.

In het begin van de 20e eeuw werd er een fokvereniging opgericht voor de Perzische kat. Op dat moment kwam ook de naam tot stand, daarvoor stond dit kattenras bekend als de ‘Angorakat’. Niet alleen de Perzische kat had deze naam, alle langharige katten werden hiermee aangeduid. De populariteit van deze katten werd immens, waardoor er grootschalig werd gefokt. Hierdoor ontstonden er gezondheidsnadelen, een ware kwelling voor deze prachtige dieren.

Het karakter van de Perzische kat

De Perzische kat is een rustige kat. Ze kunnen prima functioneren als binnenkat en zijn zeer aanhankelijk. Knuffelen is geen probleem en ze zitten graag bij je op schoot. Het karakter van de Perzische kat is evenwichtig en in balans, maar het blijven van origine toch roofdieren.

Het is belangrijk dat ze de mogelijkheid hebben om te kunnen spelen en op ontdekking kunnen gaan. Een krabpaal is geen overbodige luxe wanneer je een Perzische kat in huis neemt. Vaak houden rustige katten ervan om de boel te observeren, dus kijk niet raar op als ze ergens bovenop zitten. Nog een voordeel aan de Perzische kat? Ze miauwen weinig en wanneer ze dit doen is dit vrij zacht.

grijze perzische kat
grijze Perzische kat

Het uiterlijk van de Perzische kat

Het prachtige uiterlijk, de Perzische kat staat hier toch wel bekend om. Ze hebben een lange vacht en een dikke ondervacht, maar dit is niet het enige wat een Perzische kat kenmerkt. Vaak hebben ze een gedrongen bouw met korte pootjes en tussen de tenen zitten plukjes haar.

De kop van de Perzische kat is ook uniek. De vorm is rond en breed, de oren zijn rond en ze hebben een korte neus. Toch is dit een kritiek punt. We noemden het al eerder op, er is veel gefokt met de Perzische kat. Wanneer de neus te kort is hebben zij moeite met ademhalen, daarom hebben gespecialiseerde en erkende fokkers de voorkeur voor een iets langere neus. Gezondheid is uiteindelijk belangrijker dan de looks, toch?

Perzische kat vachtkleuren

Er is niet één kleur Perzische kat, er zijn verschillende varianten mogelijk. Zo zijn ze er in één kleur, maar ook in twee- en driekleurig. De kleuren zwart, wit, rood en blauw zie je regelmatig, maar ook bruin, lila en crème zijn kleurvarianten voor de Perzische kat.

Een populaire kleurvariant van de Perzische kat is ‘Smoke’. Dit houdt in dat de haren grotendeels gekleurd zijn, maar bij de haarwortels is het zilverwit. Een prachtige verschijning om te zien. Dit kan ook andersom, dan zijn alleen de punten van het haar gekleurd. De rest van het haar is zilverwit. De naam hiervan is ‘Shaded’.

Perzische katten

De voeding en gezondheid van de Perzische kat

De bijnaam van de Perzische kat is ook wel het ‘kwel-ras’. Dit is niet zomaar ontstaan, door de enorme populariteit is er voorheen helaas teveel gefokt met dit ras. Het gevolg hiervan was dat de Perzische kat een afwijking had aan de vorm van het hoofd. De focus lag toentertijd op de neus, deze moest zo min mogelijk aanwezig zijn. Hierdoor heeft de Perzische kat ook veelal een aandoening aan hun traanbuis, waardoor ze regelmatig traanogen hebben.

Intussen is dit veranderd, dankzij erkende en professionele fokkers en de wetgeving. Waar de Perzische kat in de jaren ’70 nog een bepaald imago had, is dat nu veel minder aanwezig. Wel is er bij de Perzische kat een verhoogde kans op blindheid en een nierziekte, PRA.

Perzische kat kopen? Wat is eigenlijk de prijs? 

Wil je na deze informatie nog steeds een Perzische kat? Dat snappen wij helemaal. De prijs waar je rekening mee dient te houden is tussen de €800 en €1500. Het verschil zit onder andere in de stamboom, bloedlijn en voorouders. In een asiel vind je een Perzische kat voor een aanzienlijk lager bedrag, maar dat is ook niet te vergelijken.

Het is belangrijk om een raskat, zoals de Perzische kat, bij een erkende fokker te kopen. Zij hebben veel aandacht voor de socialisatie, maar ook voor eventuele genetische afwijkingen. Alle dierenartsenbezoeken worden opgevolgd en er wordt uitgebreid onderzoek gedaan naar ziektes. Het is niet verkeerd om te vragen naar de papieren van de onderzoeken.

Picture of Eva van Blok
Eva van Blok

Content creator

Deel dit artikel: