De Serval kat, lees alles over dit unieke kattenras

Serval kat

De Serval kat

Het is de voorouder van de Savannah kat, de Serval. Laten we gelijk met de deur in huis vallen, de Serval kat is een wilde kat. Het zijn sierlijke beesten, maar eigenlijk echt geen huisdieren. In dit artikel vertellen we je meer over de geschiedenis, het karakter en het uiterlijk van de Serval kat. Ook vertellen we je meer over het houden van een Serval kat en wat de prijs is.

Geschiedenis van de Serval kat

Van oorsprong komt de Serval kat uit de Afrikaanse Savanne. Je vindt ze voornamelijk in het zuiden en grotendeels leven ze alleen, behalve tijdens de paartijd. De Serval is gelukkig niet aan het uitsterven, desondanks is de populatie wel flink verminderd in de afgelopen tien jaar.

Eind jaren ’80 is er geëxperimenteerd met de Serval kat en de Siamese kat. Uiteindelijk is hieruit de Savannah kat ontstaan. De eerste generatie is nog een vrij wilde kat, maar bij de vierde of vijfde generatie is het een ‘vrij normale’ huiskat. Het uiterlijk van de Serval kat is nog terug te vinden, maar het wilde dier kan beter in de Afrikaanse Savanne blijven.

wilde serval kat

Het karakter van de Serval kat

Niet alleen is de Serval kat een wild beest, hij is ook moeilijk tam te krijgen. Ook al zouden ze in gevangenschap leven, vaak blijft de Serval schuw tegenover mensen. Het zijn vrij intelligente beesten, maar ook nieuwsgierig en alert. Ze houden ervan om te spelen. Toch is dat geen aanrader met een algemene huiskat, ze zijn vrij ruw.

Alhoewel het prachtige beesten zijn, het zijn geen huisdieren. Als de Serval kat al vanaf kleins af aan tussen de mensen zou leven en compleet gesocialiseerd zou zijn, dan blijven ze toch deze kenmerken behouden. Richting de eigen omgeving kunnen ze goed gedrag vertonen, maar het kan spannend blijven bij onbekenden.

Het uiterlijk van de Serval kat

Je ziet direct dat de Serval kat geen alledaagse huiskat is. Ze zijn groter en kunnen soms een lengte hebben van 1 meter. Ook heeft de Serval kat vrij lange poten, de langste van alle soorten in het kattenrijk. De kop is vrij klein en ze hebben grote opstaande oren, welke in verhouding helemaal groot lijken. Eigenlijk is de Serval kat een typische wilde kat qua uiterlijk, ze zien er namelijk prachtig uit.

De vacht van een Serval kat is kort en cremekleurig. Ter camouflage hebben ze een patroon op hun vacht, meestal in het zwart of donkerbruin. Vaak zijn dit vlekken en strepen, maar per Serval kat kan dit verschillen. Één ding is zeker, ze stralen echt uit dat ze roofdieren zijn.

Serval kat als huisdier 

We geven het eigenlijk al meerdere keren aan, de Serval kat is níet geschikt als huisdier. Het zijn echte wilde dieren, het leven in een gezin en met andere huisdieren is niet voor hun weggelegd. Toch kan hun elegantie en schoonheid mensen over de streep trekken. Een exotisch dier in huis is een prestige-ding, maar niet een verstandige keuze.

In veel Europese landen is het verplicht om een vergunning te hebben wanneer je een Serval kat in huis wilt houden. Ook verdere generaties van kruisingen tussen de huiskat en de Serval kat vereisen in sommige gevallen nog een vergunning. Het is verstandig om hier vooraf de juiste informatie over in te winnen.

Nakomelingen en kruisingen Serval kat

De elegantie en het uiterlijk van een wilde kat is aantrekkelijk, vandaar dat er meerdere kruisingen zijn. We noemden al eerder de Savannah kat op, deze kan vanaf de vierde of vijfde generatie heel goed als huiskat worden gehouden. Ze hebben wel het prachtige uiterlijk van een Serval kat, maar vertonen het wilde gedrag nauwelijks of in mindere mate.

Een andere kruising met een wilde kat is de Caracat. Dit is kruising tussen een kruising tussen een huiskat en een Caracal. Nog nooit van gehoord? Je bent vast niet de enige. De Caracat lijkt op de Serval, maar is nog een tikkeltje exotischer. Ze hebben prachtige oorpluimen en een korte staart.

Serval kat kopen? Wat is eigenlijk de prijs? 

De exacte prijs van een Serval kat weten we niet, maar één ding is zeker: het is sowieso een bedrag met minimaal 4 nullen. De Serval kat wordt wel degelijk gefokt, maar voornamelijk om de kruising te maken voor de Savannah kat. Ben je benieuwd naar dit ras? Wij vertellen je er graag meer over.

Per 2024 is het bij wet verboden om de Serval kat als huisdier te houden, maar ook om ze te fokken en te verhandelen. Dit is om illegale dierenhandel en stroperij te verminderen en, hopelijk uiteindelijk, te stoppen.

Picture of Eva van Blok
Eva van Blok

Content creator

Deel dit artikel: