De Maine Coon XXL kat, lees alles over dit vooral grote kattenras

Maine coon xxl kat

Maine Coon XXL kat

Het meest populaire kattenras in Nederland en misschien ook wel ter wereld, de Maine Coon. Het rustige karakter en het uitgesproken uiterlijk van dit kattenras zorgt voor deze ongekende populariteit. De Maine Coon is robuust en vriendelijk, een fijne combinatie. Wil je alvast een leuk weetje over dit kattenras? Ze houden van water, als één van de weinige kattenrassen.

In dit artikel vertellen we je meer over het evenwichtige karakter en het prachtige uiterlijk van de Maine Coon, of ook wel Maine Coon XXL kat genoemd.

Geschiedenis van de Maine Coon kat

De historie van de Maine Coon kat is niet geheel duidelijk en er gaan vele verhalen en geruchten rond. Zo zou het een combinatie zijn tussen een wilde kat en een wasbeer, maar wetenschappelijk en biologisch gezien is dit niet mogelijk. Ze zouden afkomstig zijn uit Maine, een staat in de Verenigde Staten. Vandaar de naam Maine Coon.

Een ander verhaal rondom de geschiedenis van de Maine Coon XXL is aannemelijker. Hun oorsprong zou namelijk liggen bij langharige scheepskatten uit Europa. Vanaf de jaren 50 is de populariteit van de Maine Coon flink toegenomen. Door hun extravagante uiterlijk werden het heuse showkatten in de Verenigde Staten en werden ze op vele kattenshows tentoongesteld.

Het karakter van de Maine Coon kat

Door het imposante uiterlijk van de Maine Coon zou je misschien niet direct denken dat ze een heel lief karakter hebben, maar toch is dit echt zo. De Maine Coon is liefdevol en gezellig, daarnaast kunnen zij zich ook goed aanpassen aan hun leefomgeving. Zo is het een prima binnenkat, maar kunnen ze ook genieten van een buitenshuis leven.

Andere huisdieren gaan over het algemeen goed samen met een Maine Coon, net zoals kinderen. Het zijn intelligente dieren en ze houden ervan om geknuffeld te worden. Wel hebben ze behoefte aan genoeg beweging. Een leven binnen huis is dus prima voor een Maine Coon, maar er moet wel genoeg uitdaging en speelgoed aanwezig zijn, een krabpaal voor grote katten is hierbij eigenlijk wel noodzakelijk. Wist je trouwens dat de Maine Coon een spraakzaam kattenras is?

Maine coon zwart
maine coon xxl

Het uiterlijk van de Maine Coon XXL

De Maine Coon XXL is prachtig, extravagante en imposant. Het zijn grote katten en kunnen soms zelfs een lengte hebben van 120 cm. Hun kop is hoekig en ze hebben grote en spitse oren, vaak met schattige pluimpjes aan de uiteindes. De staart van de Maine Coon is borstelig en meestal even lang als hun lichaam.

We zeiden al eerder dat de Maine Coon gek is op water, hun vacht is dan ook gelukkig waterafstotend. De ondervacht is dik en stevig, de dekvacht van de Maine Coon xxl is vast. Ze komen voor in allerlei verschillende kleuren. Toch zijn de kleuren crème, lila, cinnamon en chocolate niet volgens de gestelde rassenstandaard van de Maine Coon.

Maine Coon kittens

De volwassen Maine Coon is een plaatje, dus de kitten van de Maine Coon zijn helemaal om op te vreten. Ben je van plan om een kitten aan te schaffen? Het is belangrijk om dit te doen bij een gespecialiseerde en erkende fokker. Zij hebben veel oog voor de socialisatie, maar ook voor eventuele erfelijke ziektes.

Net zoals bij alle kittens is het belangrijk om veel aandacht te schenken aan de socialisatie van de Maine Coon. Vanwege hun vacht is het ook verstandig om ze al vanaf jonge leeftijd regelmatig te kammen, zodat zij hieraan gewend raken. Pas rondom het vierde levensjaar is de Maine Coon volledig uitgegroeid en ze kunnen soms tot wel 20 jaar oud worden.

maine coon kitten
maine coon kittens

De voeding en gezondheid van de Maine Coon

De volle vacht van de Maine Coon kat geeft het idee dat ze veel verzorging nodig hebben. Toch valt dit mee, als je ze ongeveer één keer per week goed kamt is dit voldoende. Het is wel belangrijk om regelmatig te controleren op teken en andere parasieten, voornamelijk als jouw Maine Coon regelmatig buiten is.

De darmen van de Maine Coon kat zijn vrij gevoelig. Wissel daarom niet te vaak en regelmatig van voer, dit zorgt voor veel onrust in hun darmen. Het is belangrijk dat ze voldoende energie binnenkrijgen en dat het voer hoofdzakelijk vlees bevat.

Krabpaal kopen voor uw Maine Coon?

Kies dan bijvoorbeeld voor de KittyKingdom XL krabpaal. Deze krabpaal is speciaal voor grote katten en beschikt over drie robuuste 11 cm dikke sisal bedekte krabpalen, wat zorgt voor ongekende stabiliteit en duurzaamheid.

Hiernaast support u natuurlijk onze website, waar wij u erg dankbaar voor zullen zijn.

Maine Coon kitten kopen? Wat is eigenlijk de prijs?

De Maine Coon is één van de meest populairste kattenrassen in Nederland. De gemiddelde prijs voor dit kattenras ligt tussen de €600 en €1000 voor een kitten. Toch kan dit oplopen, soms tot wel €2000. Dit is onder andere afhankelijk van de stamboom van de Maine Coon. Een erkende en gespecialiseerde fokker heeft de beste intenties tijdens de eerste weken van de Maine Coon. Er wordt veel aandacht besteedt aan de socialisatie, de gezondheid en er wordt getest op eventuele erfelijke ziektes.

Wanneer je van plan bent om een Maine Coon aan te schaffen, onthoud dat dit een zeer gewild ras is. Diefstallen bij dit ras zijn geen uitzondering, dus wees voorzichtig met het buiten laten lopen van de Maine Coon. 

Picture of Amy Peng
Amy Peng

Content creator

Deel dit artikel: