Kattengezondheid » Krolse kat
De voortplantingscyclus van katten verschillen totaal van mensen. Katten worden meestal tussen de vier en 12 maanden voor het eerst seksueel actief, vanaf dan is de poes of kater geslachtsrijp. Maar wat is krolsheid bij katten precies? Wat zijn de symptomen en hoe weet je dus of je een krolse kat hebt? Dit is vrij gemakkelijk, de symptomen zijn vaak overduidelijk: Een krolse poes doet vaak haar kont omhoog, schreeuwt, rolt over de grond, is erg aanhankelijk, kan op bepaalde plekken gaan plassen om hier haar geur achter te laten, eet minder en een krolse poes zal zoeken naar een mannetje. Een krolse kater zal soms gaan zoeken naar een vrouwtje en kan gaan sproeien (plassen).
Een krolse kat vertoond zoals hierboven beschreven staat vrij duidelijk gedrag, dit kan voor sommige katten eigenaren als vervelend worden ervaren. Een oplossing is dan ook het laten castreren of steriliseren van jouw (krolse) kat. Een krolse is erg aanhankelijk en wilt dan ook graag geknuffeld worden. Rollen over de grond, kopjes geven, schreeuwen, dit is allemaal natuurlijk gedrag wat bij krolsheid komt kijken.
Hoe erg en hoe vaak een kat krols is verschilt per kattenras en karakter van een krolse poes of kater. Sommigen katten zijn vaker krols dan anderen en ook verschilt het per kat. Vrij rustige raskatten zoals de Britse korthaar zal hoogstwaarschijnlijk minder vaak krols zijn en minder “last” geven dan bijvoorbeeld een naaktkat die een stuk actiever is in het gedrag. Voor een krolse poes is het natuurlijk om markeergedrag te vertonen wat zich uitdrukt in het plassen op bepaalde plekken met als doel om een potentiële kater aan te trekken. Dit kan erg stinken en is natuurlijk erg vervelend. Wanneer een krolse poes gedekt wordt, wordt de eisprong direct ingezet en is de liefde die bedrijft wordt door katten erg hoorbaar.
Wordt nog geschreven.
Content creator