De Cyperse kat, lees hier alles over dit prachtige kattenras

Maak kennis met de Cyperse kat

Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen, de Cyperse kat is géén apart kattenras. Het is een kat met een patroon in de vacht. Een Cyperse kat vind je dus in alle soorten, maten en kleuren. Iedereen kent de grote kater Garfield, toch? Ook dit is een Cyperse kat.

In dit artikel vertellen we je meer over de geschiedenis, het karakter en het uiterlijk van de Cyperse kat.

Geschiedenis van de Cyperse kat

De Cyperse kat staat ook wel bekend als de Tabby, dit is de Engelse naam voor deze katten. De oorsprong van deze katten is niet geheel bekend, ze zijn er eigenlijk altijd al geweest. Overal ter wereld kom je de Cyperse kat tegen. Zowel zwerfkatten als raskatten.

Er gaan vele legendes en mythes rond over de M die een Cyperse kat op z’n hoofd heeft. Volgens het Oude Egypte zou het staan voor ‘mau’, dit betekent kat. Maar volgens een Christelijke mythe is het gekomen door een liefdevolle aai van Maria, omdat er een Cyperse kat het kindje Jezus troostte. In de Islamitische wereld zou een Cyperse kat profeet Mohammed hebben gered. Als beloning kregen alle katten een M op hun hoofdje.

Het karakter van de Cyperse kat

Zoek je een ondernemende en speelse huiskat? Dan kan de Cyperse kat een leuke huisgenoot voor jou zijn. Het zijn extraverte dieren en kunnen goed samenleven in een huishouden met kinderen. Daarnaast zijn ze ook zeer intelligent, ze houden er dan ook van om uitgedaagd te worden in de vorm van speelgoed.

Als je graag een huiskat wilt die van knuffelen houdt, dan zit je bij een Cyperse kat goed. Ze zijn namelijk zeer aanhankelijk. Daarnaast zijn ze pittig, extravert zoals we net al zeiden. Ze hebben een sterke eigen wil en een eigenwijs karakter. Het is nooit saai met een Cyperse kat.

Het uiterlijk van de Cyperse kat

De Cyperse kat is dus geen op zichzelf staand ras, waardoor het uiterlijk ook sterk kan variëren. De één is groter of langer dan de ander, de ander heeft juist een sterke en gezette bouw.

Een aantal bekende kattenrassen zijn Cypers, zoals de Bengaalse kat en de Perzische kat. Maar ook de Maine Coon, Abessijn en de Amerikaanse korthaar vallen onder de Cyperse kat. De patronen zijn wisselend. Strepen, stippen, cirkelvorming of vlekken, het kan allemaal bij de Cyperse kat.

Wist je dat, volgens sommige onderzoeken, het patroon van de vacht iets zegt over het karakter van de Cyperse kat?

Cyperse kat kittens

Eigenlijk geldt hier hetzelfde als bij alle kittens. De Cyperse kat heeft hele lieve en schattige kittens. Ze zijn er in alle vormen, maten en kleuren. Wanneer je van plan bent om een kitten aan te schaffen, hou dan rekening met een aantal dingen. Het zijn aanhankelijke dieren. Ben je veel van huis? Dan zou het een optie kunnen zijn om er twee te nemen, zodat ze altijd elkaar hebben.

Met een Cyperse kat kan je het zo gek maken als je zelf wilt. Ga je voor een raskat of een huiskat? Het is verstandig om ze te kopen bij een erkende fokker, deze gaan namelijk met veel kennis om met de dieren.

Cyperse kat vachtkleuren

Stippen, lijnen, strepen, vlekken en al het andere. De Cyperse kat heeft allerlei verschillende soorten vachtpatronen en vachtkleuren. De meest voorkomende kleuren zijn grijs, bruin en oranje.

De klassieke Cyperse kat wordt ook wel Blotched Tabby genoemd. Deze heeft een wervelpatroon en is ook wel de ‘typische Cyperse kat’. Daarnaast heb je ook nog de Spotted en Patched Cyperse katten, welke beiden gevlekt zijn. De Makreel Cyperse kat heeft een opvallende vacht met strepen. De Ticked Tabby is de meest zeldzame Cyperse kat en heeft prachtige gekleurde tekeningen.

Cyperse kat kopen? Wat is eigenlijk de prijs?

De prijs van een Cyperse kat is heel wisselend. In het asiel zijn ze te vinden voor zo’n €100-€150. Ga je liever voor een raskat, zoals een Bengaalse kat of een Perzische kat? Dan kan je al snel rekening houden met €1000. Bij een Cyperse kat kan je het zo duur maken als je zelf wilt.

Het belangrijkste wat wij je willen meegeven is om niet in zee te gaan met broodfokkers. Zij hebben niet het welzijn van de kat voor ogen, maar het geld wat zij ermee verdienen. Een erkende fokker heeft oog voor de socialisatie van de kat en voldoet aan alle benodigde dierenartsbezoeken. Wil je graag een kat een fijn tweede leven geven? Kijk dan eens bij een asiel bij jou in de buurt.

Eva van Blok
Eva van Blok

Content creator

Deel dit artikel: