10 weetjes over de Zwarte kat

schattige katten

De Zwarte kat, ongeluk?

Hebben we het over ongeluk, dan denken mensen al gauw aan vrijdag de dertiende én zwarte katten. Zonde, want het zijn prachtige beesten. Zwarte katten verdienen wat meer positiviteit. In dit artikel vertellen we je 10 weetjes over Zwarte katten, van andere culturen tot het brengen van geluk.

1# De zwarte kat brengt wél geluk

In Nederland hebben we een bijgeloof over zwarte katten, maar in Engeland, Ierland en delen van Duitsland staan ze juist voor geluk. De zwarte kat brengt daar voorspoed. Dus mocht je bijgelovig zijn, geef de zwarte kat dan het voordeel van de twijfel.

2# Fabels komen uit de Middeleeuwen

Het bijgeloof dat de zwarte kat ongeluk brengt, dat is afkomstig uit de Middeleeuwen. In de 14e eeuw gingen mensen geloven dat zwarte katten iets te maken hadden met hekserij en de Duivel. In die tijd zijn er veel zwarte katten leed aangedaan. Gelukkig zijn tijden veranderd en wordt de zwarte kat nu met liefde gehouden.

3# Er zijn ruim 20 verschillende soorten zwarte katten

De zwarte kat is geen kattenras, maar dat zullen de meeste mensen wel weten. Er zijn meer dan 20 verschillende kattenrassen waar een geheel zwarte vacht bij voorkomt. De meest bekende is de Bombay, dit is een kortharige kat met prachtige gele ogen.

4# De zwarte kleur is niet afkomstig van de zwarte panter

We zeiden het net al, het meest bekende zwarte kattenras is de Bombay. Deze is gefokt met de wens dat hij zou lijken op een zwarte panter. Door de generaties heen heeft de kleur zich aangepast, maar het is dus niet geërfd van de zwarte panter.

5# In de zon wordt de zwarte vacht bruin

Gezellig samen bruin worden met je kat, met een zwarte kat is het mogelijk. Zon zorgt voor een bruin-rode kleur bij zwarte katten. Het aanwezige eumelanine, dit veroorzaakt de zwarte kleur, wordt afgebroken door de zon. Zodra het weer omslaat komt de prachtige zwarte kleur weer terug.

6# Zwarte katten zijn net zo populair als andere katten

Je zou denken dat zwarte katten minder populair zijn vanwege de fabels die rondgaan. Niks is minder waar, zwarte katten zijn zeer gewild. Soms zelfs nog wel meer dan andere katten. Zwarte katten in asielen worden vaker geplaatst dan katten met andere vachtkleuren.

7# Namen voor zwarte katten zijn enorm leuk

Natuurlijk zijn kattennamen eigenlijk altijd wel leuk, maar bij zwarte katten heb je zoveel leuke opties en veel inspiratie. Denk bijvoorbeeld aan de namen Blacky, Diesel en Lucky, maar ook Droppie, Venco en Mickey zijn bijpassende namen. Zo zie je, voor ieder wat wils.

8# Speciaal in het oude Egypte

In de piramides van het oude Egypte zijn veel afbeeldingen van katten te vinden. In die tijd en die cultuur werden katten namelijk vereerd. Toch heeft de zwarte kat een speciaal plekje. Ze representeren namelijk de godin Bastet, de Egyptische godin van de vruchtbaarheid. De mythologische afbeeldingen van een zwarte kat staan dus voor deze godin. Dacht jij dat de Sphynx kat uit Egypte kwam?

9# Een muze in de kunst

Na de speciale betekenis in het oude Egypte was de zwarte kat ook voor vele kunstenaars een inspiratiebron. Hobbykunstenaars schilderen en tekenen regelmatig de zwarte kat, maar ook meer bekende kunstenaars. Ken je de foto’s van Ed van der Elsken in het Kattenkabinet? Of de bekende prent ‘Le Chat Noir’?

10# Zwarte katten staan prachtig op de foto

Instagramwaardige foto’s maken van je poezenbeest? Er wordt vaak gedacht dat zwarte katten minder mooi op de foto staan, omdat je hun contouren minder goed ziet. Nou, wij kunnen je vertellen dat dit zwarte katten prachtig op de foto staan. Hun ogen komen prachtig uit en juist door de kleur zijn ze zeer fotogeniek.

Picture of Eva van Blok
Eva van Blok

Content creator

Deel dit artikel: