De Amerikaanse korthaar kat, ontdek dit prachtige kattenras

amerikaanse korthaar

De Amerikaanse korthaar kat

Ben je opzoek naar een makkelijke, maar mooie kat? Dan is de Amerikaanse korthaar kat een geschikt huisdier voor jou. Naast het prachtige uiterlijk hebben ze een open en lief karakter, ideaal voor in een gezin met kinderen. Je kan lang genieten van de Amerikaanse korthaar. Over het algemeen kunnen ze een hoge leeftijd bereiken en hebben ze een goede gezondheid.

In dit artikel vertellen we je meer over de geschiedenis, het lieve karakter en het uiterlijk van de Amerikaanse korthaar kat.

Geschiedenis van de Amerikaanse korthaar kat

De naam van de Amerikaanse korthaar kat doet vermoeden dat ze afkomstig zijn uit de Verenigde Staten. Toch is het goed mogelijk dat ze eigenlijk gefokt zijn met katten afkomstig uit Europa, maar 100% zeker weet men dit niet. In 1904 was de eerste geregistreerde Amerikaanse korthaar kat, één van de ouders was een Britse korthaar.

Van origine is de Amerikaanse korthaar kat een echte werkkat. Ze werden namelijk ingezet om te jagen op muizen en ratten en leefde daarom voornamelijk buiten. Hierdoor hebben ze nog steeds een dikke en volle vacht. De prioriteit bij het fokken lag bij een sterke gezondheid en bouw, om maar zoveel mogelijk ongedierte te kunnen vangen.

Het karakter van de Amerikaanse korthaar

We lieten het al even doorschemeren, de Amerikaanse korthaar kat is een echte lieverd. Ze zijn rustig van aard en makkelijk in de omgang. Het is de ideale kat voor een gezin met kinderen, omdat ze speels zijn en een lange verdraagzaamheid hebben. De Amerikaanse korthaar houdt ervan om te knuffelen, maar behoudt ook graag zijn onafhankelijkheid.

Zelfs op oude leeftijd kan de Amerikaanse korthaar kat nog flink spelen. Dit hoeft niet altijd samen met iemand, ze kunnen zichzelf namelijk prima vermaken. Andere huisdieren zijn over het algemeen geen probleem. Wel is een krabpaal, voldoende bewegingsruimte en genoeg speelgoed van belang, het zijn toch échte intelligente jagers.

Het uiterlijk van de Amerikaanse korthaar kat

Het postuur van de Amerikaanse korthaar kat is middelgroot, maar erg gespierd. Ze zijn erg krachtig, doordat ze gefokt zijn om ongedierte te vangen. Hun kop is rond en ze hebben zware botten, waardoor de Amerikaanse korthaar kat op het eerste gezicht een redelijk zware kat lijkt.

De poten van de Amerikaanse korthaar kat zijn sterk en stevig, ze zijn een kei in rennen en springen. De ogen zijn de echte eyecatcher en wat dit ras zo bijzonder maakt. Deze komen namelijk in allerlei verschillende kleuren voor, zoals koper, goud, blauw en groen. Omdat de Amerikaanse korthaar kat veel buiten leefde hebben ze een dikke en dichte vacht, deze is in de winter aanzienlijk langer en vrij hard. Het was immers een beschermlaag in de koude dagen en nachten.

Amerikaanse korthaar oranje

De voeding en gezondheid van de Amerikaanse korthaar kat

De stevige bouw van de Amerikaanse korthaar kat is leuk, maar ze hebben ook aanleg om te zwaar te worden. Niet alleen voldoende beweging is belangrijk voor deze katten, ook de juiste voeding speelt hierin een belangrijke rol. Van origine zijn het jagers en vingen ze veel muizen, dus een dieet met veel vlees is zeker niet ongewoon.

De Amerikaanse korthaar kat heeft een sterke gezondheid, hier zijn ze ook specifiek op gefokt. Net zoals (bijna) alle katten kan HCM (Hypertrofische Cardiomyopathie) voorkomen. Een gespecialiseerde en erkende fokker doet hier onderzoek naar en fokt meestal niet met katten die deze erfelijke aandoening bij zich dragen.

Amerikaanse korthaar kat vachtkleuren

De vacht van de Amerikaanse korthaar kat is dik en stevig. Ondanks dat het een korthaar is, kan dit regelmatig in de klit raken. Het is daarom belangrijk om ze met enige regelmaat te borstelen, zeker in de winter. Over het algemeen is de vacht van de Amerikaanse korthaar kat glanzend. Wel heeft het in de winter een vrij stugge structuur.

Er is geen specifieke kleur voor de Amerikaanse korthaar, maar vaak hebben ze wel strepen lopen over het gehele lichaam. De meest voorkomende kleuren zijn blauw, zwart, crème en rood. Toch zie je ze ook regelmatig in zilver, goud, bruin en camee.

Amerikaanse korthaar met kitten
Amerikaanse korthaar kitten

Amerikaanse korthaar kat kopen? Wat is eigenlijk de prijs?

Ben je enthousiast over de Amerikaanse korthaar kat? Dat snappen wij helemaal. De prijs van een Amerikaanse korthaar kat is wat onduidelijker dan anderen, maar ga uit van ongeveer €750 tot €1000. In Nederland is dit nog een zeldzamer ras. De prijzen voor de Amerikaanse Korthaar zijn in de Verenigde Staten aanzienlijk lager, daar is dit ras verre van zeldzaam.

Het is belangrijk om een Amerikaanse korthaar kitten te kopen bij een gespecialiseerde en erkende fokker. Deze hebben oog voor de socialisatie van de kat en zijn zeer precies rondom de gezondheid. Zou je een Amerikaanse korthaar kat een tweede leven willen geven? Kijk dan eens bij het plaatselijke asiel, misschien vind je daar het perfecte huisdier voor jou.

Picture of Amy Peng
Amy Peng

Content creator

Deel dit artikel: