De Siamese kat, lees hier alles over dit prachtige kattenras​

De Siamese kat

De heldere blauwe ogen van een Siamese kat, wie kent ze niet? Naast het onvergetelijke uiterlijk hebben deze katten ook nog een liefdevol karakter. Klinkt als een perfecte kat, het is dan ook geen verassing dat de Siamese kat één van de meest populaire kattenrassen is ter wereld.

Wil je graag meer weten over de Siamees? We vertellen je graag meer over het karakter, de rijke geschiedenis en het uiterlijk in dit artikel.

Geschiedenis van de Siamese kat

De Siamese kat is naast één van de meest populaire kattenrassen ook één van de oudste ter wereld. Ze zijn oorspronkelijk afkomstig uit Thailand, deze regio heette vroeger Siam. We hoeven je dus niet uit te leggen waar de naam vandaan komt, toch? Hier was de Siamese kat een heuse tempelkat en mocht deze alleen worden gefokt door de Koning van Thailand.

In 1885 kwam de eerste Siamese kat in Europa, ze werden tentoongesteld in het Crystal Palace. In de jaren ’60 en ’70 was het kattenras uiterst populair en is er een periode geweest van extreme fok, alles voor het schoonheidsideaal van de Siamese kat. Gelukkig is dit nauwelijks meer van toepassing, want deze rage zorgde voor vervelende gezondheidsklachten.

Het karakter van de Siamese kat

De Siamese kat is een geval apart, in positieve zin. Gekscherend worden zij ook weleens de honden onder de katten genoemd. Ze zijn namelijk zeer aanhankelijk en leergierig, je kan ze redelijk wat dingen bijbrengen. Daarnaast kan de Siamese kat ‘praten’. Hun stem is uniek, zo laten zij zich luid en duidelijk horen wanneer zij het ergens niet mee eens zijn.

Intelligentie en uitdaging zijn kernwoorden bij de Siamese kat. Ze houden ervan om te spelen, ook wanneer jij daar misschien geen behoefte aan hebt. Het kan daarom verstandig zijn om een speelkameraadje te hebben, zij kunnen elkaar vermaken. Kijk er niet vreemd van op als een Siamese kat je komt troosten bij verdriet, ze lijken alles door te hebben.

Het uiterlijk van de Siamese kat

De blauwe ogen, je kan er echt niet omheen. Het is hét typische kenmerk van een Siamese kat. Toch is er veel meer wat een Siamese kat zo mooi maakt. Zoals hun lenige en gespierde lijf en de prachtige kleuren van hun vacht. Ze staan op lange en smalle poten en hebben een spitse staart.

De ogen van een Siamese kat zijn amandelvormig, als je goed kijkt zie je dat ze zelfs een beetje loensen. Oren van de Siamese kat zijn relatief groot, maar door hun driehoekige kop wordt dit één mooi geheel.

Siamese kat
Siamese katten

Siamese katten: Verschillende vachtkleuren

De vacht van een Siamese kat is bijzonder, dit komt doordat zij gedeeltelijk albino zijn. Dit houdt in dat zij slechts een klein beetje melanine produceren, dit is een pigmentstof. De donkere kleuren zijn ook niet te zijn bij de geboorte van een Siamese kitten, pas vanaf 9 maanden hebben zij hun uiteindelijke kleur en tekeningen.

Doordat de Siamese kat gedeeltelijk albino is, ontstaan er gebieden met donkere en lichtere kleuren. In de kattenwereld worden dit points genoemd. De meest voorkomende kleuren voor deze points zijn blauw, lila, bruin en grijs. Toch zie je regelmatig een Siamese kat met andere kleuren, zoals cinnamon. Hun basiskleur is altijd wit of crème.

De voeding en gezondheid van de Siamese kat

Het karakter van een Siamese kat is prachtig, maar ze willen graag behandeld worden als een prins of prinses. Staat het voer hun niet aan? Dan maken zij dit luid en duidelijk bekend aan je. Er is hier geen vastomlijnd dieet, maar het is raadzaam om verschillende dingen uit te proberen wanneer zij in protest gaan.

Net zoals verschillende andere raskatten heeft de Siamese kat een verhoogde kans op blindheid, dit wordt ook wel progressieve retina atrofie (PRA) genoemd. Hun ogen kunnen ook trillen, wat kan komen door het tekort aan melanine. De Siamese kat kan last krijgen van een hartafwijking of kanker, dus een bezoek aan de dierenarts op regelmatige basis wordt zeker aangeraden.

Siamese kat kopen? Wat is eigenlijk de prijs?

Heb jij interesse om een Siamese kat in huis te halen en ben je bereid deze een koninklijke behandeling te geven? De prijs waar je rekening mee kan houden bij aanschaf van een Siamese kitten is tussen de €750 en €900. Hoef je niet persé een kitten, maar vind je het fijn om een Siamese kat een fijn tweede leven te geven? Kijk dan eens bij een asiel.

Het is zeer belangrijk om te gaan voor een erkende fokker, zij hebben de juiste papieren en oog voor het welzijn van de Siamese kat. Pas met 12 weken kunnen ze weg bij hun moeder en een erkende fokker ziet hiervan het belang. Daarnaast hebben zij oog voor de socialisatie van de Siamese kat en volgen zij alle dierenartsbezoeken op.

Picture of Amy Peng
Amy Peng

Content creator

Deel dit artikel: