De populairste grijze katten

Blauwe Rus

De populairste grijze katten van Nederland

Grijs is saai? Nou, dat geldt zeker niet bij kattenrassen. Veel grijze katten zijn schattig, lief, aaibaar en heerlijk knuffelbaar. In dit artikel zetten we de populairste grijze katten voor je op een rijtje, maar eigenlijk zijn ze allemaal leuk.

1# Britse Korthaar

Een hele bekende grijze kat, de Britse Korthaar. Ze worden ook gefokt in andere tinten, maar zijn toch voornamelijk bekend in de grijze kleur. Het lichaam van de Britse Korthaar is compact. Toch is het een vrij groot kattenras. Hun ronde kop, compacte lichaam en pluche vacht doet je denken aan een teddybeer.

Britse Korthaar katten zijn vrij rustige katten, maar zeer mensvriendelijk. Ze worden ook wel de ‘perfecte’ huiskat genoemd. Een beetje uitdaging is nooit verkeerd, zorg dus voor voldoende speeltjes en een interessante krabpaal. Je kan lang plezier hebben van deze grijze katten, met een goede verzorging kunnen ze minstens 15 jaar oud worden.

2# Blauwe Rus

Ook een grijze kat, maar toch heel anders dan de Britse Korthaar. De Blauwe Rus is een slanke en gespierde grijze kat. Ze worden geboren met gele ogen, maar naar mate de kittens volwassen worden veranderd dit naar heldergroen. Wat deze grijze kat zo bijzonder maakt? De Blauwe Rus heeft een dubbele vacht. Een dubbele vacht houdt in dat zowel de ondervacht als de bovenvacht even lang is, waardoor het zijdezacht is. De Blauwe Rus is dus zeer aaibaar.

Intelligent en mensvriendelijk, dat is de Blauwe Rus. Deze grijze kat heeft voldoende uitdaging nodig, anders gaan ze rottigheid uithalen. Spelen met mensen vinden ze ook heel leuk, dit kan in de vorm van doeltraining of clickertraining. Omdat ze zo gesteld zijn op mensen is het verstandig om ze een speelkameraadje te geven, de Blauwe Rus houdt er namelijk niet van om veel alleen te zijn.

3# Chartreux / Kartuizerkat

De andere naam voor deze grijze kat is ook wel de Chartreux. Het zijn kortharige katten en hun grijze vacht heeft een blauwachtige gloed. De vrouwelijke Chartreux is vrij smal en klein, maar de kater heeft een imposant uiterlijk. Ze zien er sterk uit en hebben een brede kop. Deze grijze kat heeft prachtige amberkleurige ogen en ze hebben hoge rechtopstaande oren.

Het karakter van de Kartuizerkat is vrij rustig, maar zeker niet saai. Ze houden van gezelligheid en knuffelen, gekscherend worden ze ook wel de honden onder de katten genoemd. Wist je dat je deze grijze kat kan leren apporteren? Het zijn vrij intelligente beesten. De Chartreux is vrij ongecompliceerd, ze houden van harmonie en zijn vrijwel niet agressief. Het zijn perfecte katten voor in een gezin, zeker gezien hun onvoorwaardelijke liefde.

4# Nebelung

Deze grijze kat mag zeker niet ontbreken in dit lijstje. De Nebelung wordt veelal vergeleken met de Blauwe Rus en dat is ook niet zo vreemd. Ze hebben ook prachtige groene ogen en een dichte vacht, maar de vacht van de Nebelung is halflang en zeer elegant. Daarnaast hebben ze ook nog prachtige zilverkleurige haren en een gespierd en sierlijk lichaam.

De Nebelung is een zachtaardige grijze kat. Richting mensen die ze kennen is de Nebelung aanhankelijk en speels, maar rondom vreemden zijn ze vrij verlegen. Ze zullen eerst even de kat uit de boom kijken. Hou er rekening mee dat het tijd kost voordat de Nebelung zich laat aaien en dat ze écht niet van lawaai houden. Als ze eenmaal gewend zijn, dan komt deze grijze kat graag bij je op schoot zitten en met je spelen.

5# Korat

Het is één van de oudste en natuurlijk zuiverste grijze kat, de Korat. De kittens worden geboren met blauwe ogen, maar naarmate ze opgroeien verandert dit naar amber. Daar blijft het niet bij, de volwassen Korat heeft levendige groene ogen. Deze grijze katten zijn zeer gespierd en lenig. Ze zijn kortharig en hun vacht is vrij dicht. De Korat heeft een blauwgrijze vacht, met zilveren accenten.

Deze grijze kat is zeer sociaal en houdt van aandacht. Vreemden kunnen nog vrij spannend zijn, maar voor hun eigen omgeving is de Korat zeer lief en aanhankelijk. Ze houden van rust, maar zijn wel speels en willen graag knuffelen. Dit grijze kattenras kan prima overweg met andere huisdieren, maar heeft liever de aandacht van zijn of haar baasje.

6# Sphynx / naaktkat

Je vindt ze geweldig of je hebt er niks mee, de Sphynx kan niet ontbreken op dit lijstje. Alhoewel het naaktkatten zijn, hun huid en hun dons heeft meestal een grijze kleur. Het uiterlijk van deze grijze kat met blauwe ogen (foto) is vrij uniek en Sphynx katten worden vaak aangeprezen voor mensen die een kattenallergie hebben.

Nieuwsgierig en sociaal zijn de juiste woorden voor de Sphynx / naaktkat. Deze naaktkatten houden ervan om aandacht te krijgen en te knuffelen, ook hebben ze veel geduld met kinderen. Het zijn zeer gevoelige katten en worden dan ook wel gebruikt als therapiekatten. Deze gevoelige aard zorgt er wel voor dat ze er niet van houden om veel alleen te zijn. Ben je veel van huis? Zorg dan voor een speelmaatje voor de Sphynx.

Picture of Eva van Blok
Eva van Blok

Content creator

Deel dit artikel: