De naaktkat, maakt kennis met de Sphynx kat

naaktkat sphynx kittens

De Naaktkat, oftewel: Sphynx kat

De naaktkat, je vindt ze geweldig of je hebt er niks mee (het is onze favoriet). Ze staan ook wel bekend als de Sphynx kat. Kenmerkend is het opvallende uiterlijk, waardoor het voor mensen met een allergie een fijne optie kan zijn. Daarnaast heeft de Sphynx kat een zacht karakter en passen ze goed bij andere huisdieren en in een familie. In dit artikel vertellen we je over de geschiedenis, het karakter, het prachtige uiterlijk en de verzorging van de naaktkat.

naaktkat grijs

Geschiedenis van de Sphynx kat

Je bent niet de eerste die denkt dat de naaktkat afkomstig is uit Egypte. Toch klopt dit niet, want ze komen oorspronkelijk uit Canada. Bijzonder, want Sphynx katten hebben het snel koud. Ze stammen af van de Canadian Hairless.

Pas in de jaren ’60 en ’70 is het ras bekender geworden, toen zijn ze begonnen met het fokken van de naaktkat. Uiteindelijk zijn ze gaan kruizen met een ander ras, namelijk de Devon Rex, waardoor de Sphynx kat is zoals hij nu is. Vanaf de jaren ’80 kwamen er een aantal naaktkatten naar Nederland. Pas sinds de laatste jaren wordt het ras steeds bekender.

Het karakter van de naaktkat

De Sphynx kat is een echte familiekat. Ze zijn zachtaardig en aanhankelijk, andere huisdieren en kinderen zijn geen enkel probleem. De naaktkat voelt perfect aan hoe jij je voelt en is makkelijk in de omgang, niet alleen met bekenden maar ook met vreemden.

Ben je vaak van huis? Zorg dan voor een speelmaatje, want een Sphynx kat is niet graag alleen. Ze zijn intelligent en houden er van om te spelen. Met een hoge krabpaal maak je ze echt gelukkig. Wanneer je een kat zoekt waar je lekker mee kan knuffelen, dan is de naaktkat echt een fijn kameraadje voor jou.

sphynx katten
sphynx kat

Het uiterlijk van de Sphynx kat

Het kwam eerder al naar voren, het uiterlijk van de naaktkat is opvallend. De naam zegt het al, ze zijn naakt. Toch is dit niet helemaal zo, ze hebben namelijk allemaal kleine donshaartjes op hun huid. De Sphynx kat is, in de meeste gevallen, grijs van kleur en ze hebben vaak prachtig gekleurde ogen.

De kop van een naaktkat is driehoekig en ze hebben puntige oortjes, deze staan rechtop. Hun lichaam is gespierd en middellang. De Sphynx kat is volwassen vanaf 6 jaar en dan wegen ze zo’n 6 kg. Alhoewel ze naakt zijn hebben sommige naaktkatten aan het einde van hun staart wel een klein plukje haar. Hiernaast zie je vaak dat er wat meer haargroei wanneer het kouder wordt, zoals in de wintermaanden.

Gesproken over de wintermaanden, aangezien naaktkatten geen vacht hebben, kan je naast het aanzetten van de kachel en het zorgen voor warme plekjes natuurlijk ook kastenkleding aanschaffen voor je Sphynx kat. Zoals een mooie gele hoed of warme jas!

naaktkat met hoed

Naaktkat Allergie, geen last meer van allergien?

De naaktkat wordt aangeraden voor mensen met een allergie voor katten, maar die wel gek zijn op katten. Toch is het niet waar dat deze katten helemaal geen allergische reactie opwekken. De naaktkat heeft namelijk kleine donshaartjes en huidschilfers, wat ook effect heeft op een aanwezige allergie.

Toch heeft de juiste verzorging van de Sphynx kat ook veel effect. Door de kat voldoende te wassen zullen er ook minder huidschilfers aanwezig zijn. Heb je een heftige allergie? Dan is het verstandig om eerst grondig onderzoek te doen voordat je een naaktkat in huis neemt. Je raakt namelijk snel gehecht aan deze liefdevolle katten.

De verzorging van de Sphynx katten

De meeste mensen vinden dieren aankleden een beetje vreemd, maar bij een Sphynx kat is het geen overbodige luxe. De naaktkatten hebben het sneller koud. Binnen zullen ze lekker tegen je aan komen liggen, maar buiten is een warme kattenkleding. Is het  zonnig? Dan is het belangrijk om de Sphynx kat in te smeren met zonnebrand.

Het zal je waarschijnlijk niet verbazen, een naaktkat heeft meer verzorging nodig dan een ‘reguliere’ kat. Hun huid is kwetsbaar en moet regelmatig worden ingesmeerd met lotion. Daarnaast is het noodzakelijk om de Sphynx kat regelmatig te wassen, maar niet met zeep of warm water. Dit zorgt namelijk voor uitdroging van de huid. Doordat de naaktkat geen haren heeft hebben zij ook meer last van oorsmeer, het is belangrijk om de oren regelmatig schoon te maken.

Naaktkat kopen? Wat is eigenlijk de prijs? 

De prijs van een Sphynx kat met stamboom is tussen de €900 en €1400. Het is belangrijk om een naaktkat te kopen bij een fokker, deze hebben veel aandacht voor de gezondheid en socialisatie van Sphynx kittens. Hiernaast verklein je de kans op de beruchte HCM, deze hartziekte komt namelijk soms voor bij Sphynx katten, vraag daarom altijd naar een negatieve HCM uitslag en stamboompapieren van de ouders bij aankoop van een Sphynx kitten (naaktkat baby’s).

Goede fokkers volgen alle dierenartsbezoeken op, hebben zoals beschreven beide ouders getest op HCM, PKD, FIF/FeLV en hebben ook meer inzicht in eventuele genetische aandoeningen. Naaktkatten hebben namelijk kans op de huidaandoening Malasezzia Dermatitis, dit komt door het ontbreken van haar en zorgt voor een vettige huid. Ondanks dat hebben de meeste Sphynx katten een lang en gezond leven, ze worden meestal tussen de 8 en 14 jaar.

Picture of Amy Peng
Amy Peng

Content creator

Deel dit artikel: