Top 4 Wilde katten

wilde serval kat

De 4 meeste wilde katten

Ze zijn prachtig, de wilde katten. Vaak zijn het hybride katten, daarmee wordt bedoelt dat het een kruising is tussen een wilde kat en een huiskat. Het uiterlijk met de prachtige tekeningen en de uitgesproken karakters van wilde katten fascineert menig kattenliefhebber. Het fokproces is gecompliceerd en de socialisatie is een belangrijke factor in de opvoeding.

In dit artikel vertellen we je meer over 4 wilde katten, van hybride, gedomesticeerde katten tot échte wilde katten.

1# Serval kat

De Serval is één van de voorouders van de Savannah kat, waar we je later meer over vertellen. Het zijn wilde dieren en hun oorsprong ligt in de Afrikaanse Savanne. Bij dit ras zie je direct dat het geen standaard huiskat is, maar een roofdier. Ze zijn groter van formaat, hebben lange benen en een zeer exotisch uiterlijk. Het zijn dan ook geen gezellige gezinskatten, over het algemeen worden ze gehouden voor het uiterlijk vertoon als prestige-object. Ondanks dat sommige Serval katten wel gedomesticeerd zijn, er blijft een bepaald jachtinstinct aanwezig. Daarnaast kunnen ze ook vrij ruw spelen en zullen ze altijd alert zijn. De Serval kat voelt zich het meeste op zijn plek in de vrije natuur, zonder mensen om zich heen.

Per 2024 is het officieel verboden om de Serval kat te houden, maar ook om ze te verhandelen en te fokken. De precieze prijs weten wij dus ook niet, maar je kan wel rekening houden met een bedrag met minimaal 4 nullen.

Serval kat

2# Savannah kat

Een populaire hybride kattensoort is de Savannah kat, het is een kruising tussen de Serval en een huiskat, namelijk de Siamese kat. Vanaf de derde generatie (F3) zijn het gedomesticeerde huisdieren. Het is belangrijk om ze vanaf jongs af aan goed te socialiseren, hierdoor kunnen ze vaak goed samenleven met andere katten, honden of kinderen. Toch is het niet verstandig om ze te laten samenleven met kleine huisdieren, zoals cavia’s of konijnen. Van origine zijn het jagers en dit jachtinstinct is nog zeer aanwezig. Het karakter van de Savannah kan sterk verschillen, dit is per kat afhankelijk. Zo zijn sommige katten sociaal, vriendelijk en lief, maar kan een andere Savannah vijandig zijn richting vreemden.

Heb je interesse in een Savannah kat? De prijs voor een kitten begint bij €1000,-, het fokken vergt namelijk veel kennis en aandacht. Wil je een kitten van de eerste generatie, ook wel F1 genoemd? Dan is er een flinke spaarrekening nodig, deze kosten namelijk rond de €20 000,-.

3# Bengaalse kat

De Bengaalse kat is ontstaan door middel van een kruising, namelijk die van de Bengaalse tijgerkat en de Egyptische Mau, een huiskat. Ze hebben een prachtige vacht en zijn echte eyecatchers. Deze hybride kat is geen standaard huiskat, ze zijn levendig en nieuwsgierig. Zoek je een kat die bij je kruipt en waar je mee kan knuffelen? Dan is de Bengaalse kat niet de juiste keuze. Ze zijn vrij rusteloos en hebben voldoende beweging nodig. Uitdaging en avontuur zijn enorm belangrijk, bij een tekort hiervan kunnen ze namelijk gefrustreerd raken. Een Bengaalse kat moet een bewuste keuze zijn. Het is niet vanzelfsprekend dat ze kunnen samenleven met andere katten en het kan voorkomen dat ze agressief reageren.

Weet je het zeker? Hou dan rekening met een aanschafprijs rond de €1000,-. Die prijs komt niet alleen vanwege het exotische uiterlijk, maar ook omdat de fokker veel tijd, geld en kennis in het fokproces stopt.

4# Wilde kat

Voor de duidelijkheid, de échte wilde kat is géén huisdier. Qua uiterlijk lijkt de Wilde kat enigszins op de Cyperse kat. Toch zijn de kleurstellingen net anders, is de streep op de rug minder breed en hebben ze andere tekeningen op hun staart. De Wilde kat kwam vroeger vaker voor in Nederland, momenteel worden ze voornamelijk gezien in Zuid-Limburg. Al zijn er ook al meldingen in Brabant bekend van de Wilde kat. Op het eerste gezicht is het moeilijk te zien of het gaat om een Wilde kat, maar wanneer je ze in het bos tegenkomt is de kans zeer groot.

De Wilde kat wordt weleens door fokkers gekruist met huiskatten, maar de raszuivere Wilde kat is niet meer sterk vertegenwoordigd. Verschillende natuurorganisaties hebben een fokprogramma om dit te veranderen. Het zijn geen huisdieren, maar de Wilde kat kan niet ontbreken in de ‘top 4 wilde katten’, toch?

Conclusie van wilde katten

Het zijn prachtige en exotische dieren, de wilde katten. Toch heeft een hybride kat een gebruiksaanwijzing, helemaal vergeleken de algemene huiskat. Laat je goed informeren door een professionele fokker. Zij kunnen je veel uitleggen over de specifieke rassen en kijken wat het beste past binnen jouw gezinssituatie. We kunnen je alvast vertellen dat het nooit saai is met zo’n prachtige wilde kat in huis.

Picture of Eva van Blok
Eva van Blok

Content creator

Deel dit artikel: