Raskatten » Europees korthaar
Wanneer men het over katten heeft, dan hebben de meeste het beeld van een Europese Korthaar in zijn of haar gedachte. Toch zijn het niet de algemene huis- tuin- & keukenkatten. Het zijn allemansvrienden en passen zich gemakkelijk aan. Het leven in een gezin met kinderen of andere huisdieren is dan ook meestal geen probleem.
In dit artikel vertellen we je meer over de geschiedenis, het liefdevolle karakter en het uiterlijk van de Europese Korthaar.
De naam verklapt het al, de roots van de Europese Korthaar ligt in Europa. Om precies te zijn is dit ras afkomstig uit Zweden. Toch, in het verre verleden, werd de Europese Korthaar als eerste gezien in Egypte. Ze zijn vervolgens veelal geadopteerd door de Grieken en Romeinen, waardoor ze steeds meer werden gezien in Europa.
Het is een officieel erkend ras en één van de populairste kattenrassen in Nederland. Vanwege het sterke jaaginstinct werden ze voorheen veel gebruikt rondom boerderijen en graanpakhuizen, geen muis was veilig. Ondanks dat het een populair kattenras is, is de Europese Korthaar pas erkend in 1983. Wist je dat ze pas per 2007 deze naam hebben?
De Europese Korthaar is een echte gezinskat. Ze passen zich gemakkelijk aan en zijn zeer mensvriendelijk en mensgericht. De Europese Korthaar kan prima samenleven met kinderen. Naast dat ze speels en actief zijn, zijn ze ook zachtaardig en rustig. Door deze karaktereigenschappen is het in de meeste gevallen ook een prima combinatie met andere huisdieren.
Het jaaginstinct van de Europese Korthaar is in de afgelopen jaren niet minder geworden. Ze kunnen zich dan ook prima vermaken buiten en kijk er dan ook niet raar van op als ze zo nu en dan een trofee meenemen. Is jouw Europese Korthaar voornamelijk binnen of vrij veel alleen? Zorg dan voor voldoende vermaak. Het zijn intelligente katten, uitdaging is een vereiste.
De Europese Korthaar is bovengemiddeld gespierd en heeft krachtige poten. Het is een middelgrote tot grote kattenras. Je kan ze ook wel robuust noemen, mede vanwege de vrij brede staart. Hun kop is relatief rond en ze hebben mooie aanwezige wangen. De ogen van de Europese Korthaar zijn groot en komen in allerlei verschillende kleuren voor.
De vacht van de Europese Korthaar is kortharig, dat is geen verrassing. Wel hebben ze een vrij dikke en volle vacht. Iedere Europese Korthaar kan er weer anders uitzien, aangezien er geen specifieke eisen zijn qua kleur. Zo komen onder andere de kleuren zwart, rood en blauw voor. Maar ook crème, wit en tabby zie je regelmatig. Een Europese Korthaar met witte markeringen is ook zeker geen uitzondering.
Ben je op zoek naar een leuk huisdier die goed past binnen het gezin? Dan is de Europese Korthaar een echte aanrader. Toch is het een beslissing waar je goed over na moet denken, een kitten vergt tijd en aandacht. Zeker in het begin dien je rekening te houden met de kans op kapotte meubels en het verschonen van de kattenbak is ook klusje.
Een erkende fokker heeft veel oog voor de socialisatie en gezondheid van de kitten. Toch zijn er een aantal dingen waar je zelf goed over na moet denken. Ben je veel van huis? Dan kan het voor de Europese Korthaar leuker zijn om een maatje te hebben. Wil je liever een kater of een poes? Naar welke dierenarts ga je?
De Europese Korthaar is een vrij robuust ras. De dikke vacht beschermt hun goed tegen de kou, maar bij warmte zoeken ze al snel een beschut plekje op. De gemiddelde leeftijd ligt rond de 16 jaar, maar uitschieters naar de 20 jaar zijn geen uitzondering. Je wilt natuurlijk ook zo lang mogelijk genieten van dit prachtige kattenras.
Het meest voorkomende gezondheidsprobleem bij de Europese Korthaar is overgewicht. Ze hebben aanleg om zwaar te worden, zeker wanneer ze al wat ouder zijn. Gezonde voeding is hierin belangrijk, maar ook de hoeveelheid voeding en voldoende activiteit.
Ben je nog steeds enthousiast over de Europese Korthaar? Dat snappen wij helemaal. Hou rekening met een prijs tussen de €700 en €1200, dit is afhankelijk van de stamboom, leeftijd en geslacht.
Wil je graag een kitten van de Europese Korthaar? Dan is het verstandig om contact op te nemen met een erkende en gespecialiseerde fokker. Zij weten veel van het ras en besteden veel tijd en aandacht aan de socialisatie en gezondheid. Zo zorgen zij voor alle benodigde inentingen en brengen ze de voorgeschreven bezoeken aan de dierenarts. Wil je graag een Europese korthaar een fijn tweede leven geven? Breng dan eens een bezoek aan het plaatselijke asiel, misschien vind je daar wel jouw nieuwe gezinslid.
Content creator