De Britse korthaar, lees hier alles over dit prachtige kattenras

De Britse korthaar

Het is één van de meest populaire kattenrassen in Nederland, maar eigenlijk is dat geen verassing. De Britse korthaar is namelijk de perfecte huiskat. Ze leven graag samen met mens en dier en hebben een evenwichtig en dus rustig karakter. Dan zijn we nog niet eens begonnen over het prachtige uiterlijk van de Britse korthaar.

Heb jij interesse in een Britse korthaar? In dit artikel vertellen we je meer over deze raskat. Wat kan je verwachten en waar moet je rekening mee houden, je leest het hier allemaal.

Geschiedenis van de Britse korthaar

Het kan natuurlijk niet anders, de Britse korthaar is afkomstig uit Groot-Brittannië. Door de Romeinen zijn ze meegenomen en ze hebben daar lang geïsoleerd geleefd. Voorheen leefde zij voornamelijk op de Engelste straten, maar uiteindelijk werd het een huiskat. Leuk weetje, de eerste Britse korthaar werd in 1871 als huisdier gehouden in het Crystal Palace.

Pas na de tweede wereldoorlog is er gericht gefokt met de Britse korthaar. Er werd Perzische en Chatreux kat toegevoegd aan de genenpool en uiteindelijk ontstond er de huidige Britse korthaar. Sinds 1980 is het kattenras erkend en hedendaags zijn ze zo populair dat (bijna) iedereen gecharmeerd is van deze prachtige en lieve katten.

Het karakter van de Britse korthaar

Het rustige en evenwichtige karakter maakt een Britse korthaar zeer geschikt voor het leven als liefdevolle huiskat. Ze passen zich gemakkelijk aan en kunnen veelal goed samenleven met andere huisdieren en kinderen. De Britse korthaar houdt ervan om geknuffeld te worden. Hun aard is vriendelijk en sociaal, ze zijn makkelijk in de omgang en echte mensenvrienden.

Net zoals alle katten heeft de Britse korthaar een jachtinstinct, ze houden ervan om te jagen. Een beetje uitdaging is daarom gewenst. Dit kan in de vorm van leuke kattenspeeltjes of een uitdagende krabpaal. Zolang er genoeg speelmogelijkheden zijn hoeft de Britse korthaar zich niet te gaan vervelen.

Het uiterlijk van de Britse korthaar

We lieten het al even doorschemeren, het uiterlijk van de Britse korthaar is werkelijk prachtig. Het doet denken aan een teddybeer, ze hebben namelijk een ronde kop en een volle vacht. Hun grote gele ogen en ronde ogen maken het af. Niet gek dat het één van de meest geliefde kattenrassen is.

Het lichaam van de Britse korthaar is gespierd en stabiel. In tegenstelling tot veel katten is de bouw kort en gezet, waardoor ze nog meer weghebben van een teddybeer. Qua grootte kan je rekening houden met ongeveer 5 kg tot 7 kg.

Britse korthaar kittens

Kittens zijn natuurlijk altijd schattig, maar de Britse korthaar kitten is helemaal leuk. Ze groeien redelijk langzaam en zijn vaak voor hun derde levensjaar nog niet volwassen. Hierdoor hebben ze dan ook een vrij late puberteit en zijn ze een lange tijd speels.

Het is belangrijk om bij de aanschaf van een Britse korthaar te kiezen voor een goede fokker. Deze heeft oog voor de socialisatie van een kitten en neemt de zorg serieus. Ben je veel van huis? De Britse korthaar is een zeer aanhankelijke kat. Wanneer deze veel alleen zal zijn is het een goed idee om er twee te nemen, zodat ze altijd elkaar nog hebben.

Britse korthaar kittens

Britse korthaar vachtkleuren

We kennen de Britse korthaar voornamelijk in de blauw-grijze kleur, deze kleur is namelijk zeer populair. Toch zijn er ruim 300 erkende vachtkleuren voor de Britse korthaar. De vacht kan egaal zijn, maar ook gestreept, gespikkeld en gevlekt zijn. Lila en lichtbruin zijn zeer geliefd, maar er zijn ook Britse korthaar katten met een twee- en driekleurige vacht.

De belangrijkste kleurvarianten van een Britse korthaar zijn Colorpoint, Chinchilla, Tabby en Tortie. Daarnaast is de combinatie van die twee, Torbie, ook populair. Evenals de kleurvarianten Harlekijn en Bus. Zoals je ziet, bij de Britse korthaar is er voor iedereen wel een optie.

Britse korthaar kopen? Wat is eigenlijk de prijs? 

Ben jij nog steeds enthousiast over een Britse korthaar en zou je deze met alle liefde een goed huisje willen geven? Hou dan rekening met een aanschafprijs tussen de €500 en €800 voor een kitten. Daarnaast hebben ze onder andere speeltjes nodig voor voldoende uitdaging en goede voeding.

Het is aan te raden om een Britse korthaar met stamboom te kopen bij een erkende fokker. Deze heeft niet alleen aandacht voor de socialisatie, zij doen ook onderzoek naar genetische ziektes en volgen alle dierenartsbezoeken op. Regelmatig worden Britse korthaar katten aangeboden via broodfokkers, zij hebben minder aandacht voor het welzijn en de socialisatie. Vind je een herplaatser ook een goede optie? Kijk dan ook eens bij een asiel. De Britse korthaar verdient ook een fijn tweede leven, natuurlijk ook alle andere katten 🙂

Picture of Eva van Blok
Eva van Blok

Content creator

Deel dit artikel: