Raskatten » Noorse boskat
De populariteit van de Noorse boskat in Nederland is aan het stijgen. Daar kijken we niet vreemd van op, het is ook een prachtig beest. Niet alleen het imposante en stoere uiterlijk is een groot pluspunt, ook het lieve karakter van de Noorse boskat trekt veel liefhebbers.
Ben jij van plan om een Noorse boskat aan te schaffen? Lees dan snel verder, wij vertellen je in dit artikel alles over de geschiedenis, het vriendelijke karakter en het prachtige uiterlijk van de Noorse boskat.
De naam verraadt het al, de afkomst van de Noorse boskat ligt in Scandinavië. Hedendaags leven deze prachtige beesten nog steeds in het wild in bepaalde gebieden van Zweden en Noorwegen. Vanaf 1930 groeide de interesse in de Noorse boskat, in 1938 werd de eerste Noorse boskat tentoongesteld in Oslo. Pas vanaf 1977 is het een officieel erkend ras.
Wat de Noorse boskat uniek maakt is dat het een natuurlijk ras is. Hiermee wordt bedoeld dat ze door middel van natuurlijke selectie zijn ontstaan, dus niet doormiddel van fokken. Vroeger werden ze gebruikt om ongedierte te vangen, het zijn dan ook snelle en sterke dieren.
Hoewel ze er stoer en robuust uitzien, de Noorse boskat is enorm vriendelijk en echt een allemansvriend. Ze gaan goed samen met andere huisdieren en kunnen prima samenleven met kinderen. De Noorse boskat worden ook wel de ‘zachtaardige reuzen’ genoemd. Het is een ideale kat voor in de familie, ze houden ervan om geknuffeld te worden en samen te zijn.
De kenmerken speelsheid, intelligentie en nieuwsgierigheid beschrijven een Noorse boskat uitstekend. Ze kunnen prima binnen leven, maar ze hebben wel voldoende uitdaging nodig. Verveling vinden ze erg lastig, dus zorg voor voldoende speelgoed en een uitdagende krabpaal.
Ze zijn imposant en groot, de Noorse boskat is echt een verschijning. Hun extravagante vacht is waterafstotend en de ondervacht is lekker wollig. Voornamelijk in de winter heeft de Noorse boskat een dikke kraag in hun nek en lijken de lange haren ruw en wild. Hun volle staart blijft het gehele jaar, dat is kenmerkend voor een Noorse boskat.
De kop van de Noorse boskat is driehoekig en ze hebben puntige oren. Vaak zitten aan de uiteindes van de oren schattige pluimpjes. Die schattige pluimpjes zijn ook vaak te vinden tussen de tenen van de Noorse boskat, wat een leuke combinatie is bij hun grote poten.
De lange vacht van de Noorse boskat dient wat meer verzorging dan de meeste kortharige kattenrassen. Het is verstandig om een kitten van de Noorse boskat al op jonge leeftijd kennis te laten maken met kammen en borstelen. Door dit te combineren met een beloning zullen zij dit als positief ervaren, dat scheelt je veel frustratie.
Omdat de oorsprong van een Noorse boskat ontstaan is door natuurlijke selectie, is het een vrij sterk ras. Over het algemeen zijn er weinig ziektes en worden ze relatief oud. Er is één ziekte, GSD IV, welke voorkomt bij de Noorse boskat. Kittens die hieraan lijden worden vaak doodgeboren of krijgen vanaf 5 maanden klachten. Een erkende en professionele fokker zal hier onderzoek naar laten doen.
Ondanks dat de vacht kenmerkend is voor de Noorse boskat, er zijn weinig tot geen restricties rondom de kleur of het patroon. Zo zijn er in een effen kleur, maar ook getijgerd, gestreept of gevlekt.
Vaak wordt de Noorse boskat gezien in de kleur amber, zwart of blauw. Vaak in combinatie met de witte kleur. Wil je een geheel witte Noorse boskat? Hou er dan rekening mee dat er gedeeltelijke doofheid kan ontstaan. Alleen de kleuren chocolate en verdunningen van cinnamon, lila en lichtbruin behoren niet tot de standaard van de Noorse boskat.
Ben enthousiast na al deze informatie en wil je graag een Noorse boskat kitten kopen? Dat snappen wij helemaal. De prijs waar je rekening mee dient te houden is tussen de €700 en €1000 bij een erkende fokker.
Een Noorse boskat kitten kopen bij een erkende fokker is zeker een aanrader. Deze hebben veel oog voor de socialisatie van de Noorse boskat kittens en nemen de gezondheid van de dieren uiterst serieus. Zo testen zij op eventuele genetische ziektes en mogen de kittens niet eerder bij hun moeder weg dan 12 weken. Wil je liever een oudere Noorse boskat een fijn tweede leven geven? Kijk dan eens bij het plaatselijk asiel, misschien vind je daar jouw nieuwe huisgenoot.
Content creator