De Heilige Birmaan, ontdek dit prachtige kattenras

heilige birmaan

De Heilige Birmaan

De Heilige Birmaan wordt al veel als huisdier gehouden in Nederland. Het lieve en mensvriendelijke karakter is daar één van de redenen van. Het is een kruising van de Perzische en Siamese kat, niet te verwarren met de Burmese kat. De prachtige tekeningen en de opvallende witte voeten maken de Heilige Birmaan een plaatje.

Wil je meer weten over de Heilige Birmaan? In dit artikel vertellen we je meer over de geschiedenis, het aanhankelijke karakter en de gezondheid van de Heilige Birmaan.

Geschiedenis van de Heilige Birmaan

Alhoewel het ontstaan van de Heilige Birmaan enigszins onduidelijk is, het is wel zeker dat dit een kruising is tussen de Perzische en Siamese kat. De erkenning van dit ras vond plaats in Frankrijk, in het jaar 1925. Er is één verhaal dat vertelt dat de Heilige Birmaan afkomstig is uit Birma, als heilige tempelkatten.

Er is één foto uit 1933 gevonden waarop een Heilige Birmaan te zien is. Door de Tweede Wereldoorlog werd het fokken van dit kattenras tijdelijk stilgelegd, net zoals dat gebeurde bij vele kattenrassen. In 1955 werd het fokken van de Heilige Birmaan weer opgepakt. Terwijl er in Europa en de Verenigde Staten gekozen werd om met de traditionele kleuren te fokken, waren de Britten creatiever. Zij hebben de kleuren Chocolate en Lila toegevoegd aan de genen van de Heilige Birmaan.

Het karakter van de Heilige Birmaan

De naam van de Heilige Birmaan zegt veel over het karakter, het is namelijk een heel lief en mensvriendelijk kattenras. Ze worden graag aangehaald en houden er minder van om veel alleen te zijn. Ben je veel van huis? Dan wordt het aangeraden om een tweede kat erbij te nemen, zodat zij elkaar kunnen vermaken.

De Heilige Birmaan is aanhankelijk naar iedereen, ook richting vreemden. Het is dus niet afwijkend als ze in een auto springen of bij iemand anders in huis een kijkje nemen, een gps-tracker kan je rust geven. Daarnaast is het belangrijk om voldoende uitdaging te bieden. Denk hierbij aan een krabpaal, voldoende schuilplekken en interessante spelletjes.

Het uiterlijk van de Heilige Birmaan

Een Heilige Birmaan is vrij lang en zwaar van postuur. Hun poten zijn stevig en gespierd, de voeten van de Heilige Birmaan zijn rond en sterk. De kop is rond en breed met daarop gemiddelde oren, die ietwat uit elkaar staan. Ze hebben prachtige tekeningen, ook wel points genoemd, in het gezicht en hun ronde ogen zijn helderblauw.

De voeding en gezondheid van de Heilige Birmaan

Robuust en sterk, dat is de gezondheid van de Heilige Birmaan in een notendop. Dit kattenras heeft weinig last van erfelijke ziektes. Algemene dingen zoals scheelkijken en knikken in de staart kunnen wel voorkomen. Er is één ding waar de Heilige Birmaan wel last van heeft, dit is Hypomyelination. Dit is een defect gen en zorgt voor spastische aanvallen en ongecoördineerde bewegingen. Een gespecialiseerde fokker doet hier onderzoek naar en fokt niet met dieren die hier aan lijden.

De verzorging van een Heilige Birmaan is vrij gemakkelijk. De halflange vacht dient zo nu en dan geborsteld te worden en goede voeding is belangrijk voor de gezondheid, maar dit geldt natuurlijk bij ieder dier. Een gezonde Heilige Birmaan kan tot wel 15 á 20 jaar worden.

Heilige Birmaan vachtkleuren

De basiskleur van de Heilige Birmaan is altijd een contrastkleur van de point-kleur, maar de point-kleuren kunnen variëren. De tekeningen bevinden zich voornamelijk op de snuit, poten, staart en oren. Toch zijn de voeten van de Heilige Birmaan altijd wit. De vachtkleur van de Heilige Birmaan is één van de belangrijkste raskenmerken.

Hieronder lichten we de meest voorkomende point-kleuren bij de Heilige Birmaan:

  • Chocolate
  • Cinnamon
  • Red
  • Seal
  • Fawn
  • Lila
  • Cream
  • Blue


Wist je dat kittens van de Heilige Birmaan met een compleet witte vacht worden geboren? Pas wanneer de kat volwassen én volgroeid is, zijn de tekeningen definitief gevormd.

heilige birmaan kittens

Heilige Birmaan kitten kopen? Wat is eigenlijk de prijs?

Enthousiast over de Heilige Birmaan na het lezen van dit artikel? Wanneer je Heilige Birmaan kitten wilt schaffen moet je rekening houden met een prijs tussen de €450 en €750. Een Heilige Birmaan kitten houdt er niet van om alleen te zijn, dus een speelkameraadje is echt een must.

Het is verstandig om een Heilige Birmaan kitten aan te schaffen bij een gespecialiseerde en erkende fokker. Zij hebben veel oog voor de socialisatie van de kittens en volgen alle dierenartsenbezoeken op. Daarnaast worden de Heilige Birmaan kittens getest op erfelijke ziektes, zoals Hypomyelination. Een serieuze fokker is in de meeste gevallen aangesloten bij een fokvereniging die gericht is op de Heilige Birmaan. Alvast veel plezier met jouw nieuwe gezinslid!

Picture of Amy Peng
Amy Peng

Content creator

Deel dit artikel: