De Savannah kat, lees hier alles over dit prachtige kattenras

De Savannah kat

Ben je op zoek naar een kat met een exotisch uiterlijk? Dan is de Savannah kat een aanrader. Ze zijn nog niet populair in Nederland, wat het nog een tikkeltje specialer maakt om dit prachtige dier als huisgenoot te mogen hebben.

Het unieke uiterlijk en het lieve karakter maakt het een zeer geschikt huisdier. In dit artikel vertellen we je meer over de interessante geschiedenis van de Savannah kat, maar ook over het karakter en het uiterlijk.

Geschiedenis van de Savannah kat

De Savannah kat is een vrij nieuw en nog onbekend kattenras, zowel in Nederland als wereldwijd. De geschiedenis is dan ook nog niet heel uitgebreid. De oorsprong van een Savannah kat is een kruising tussen een serval en een huiskat, dit is een vrij unieke combinatie.

Het karakter van de Savannah kat

Ja, een Savannah kat is een afstammeling van een wild dier. Toch is het karakter mild te noemen. Het is belangrijk om ze vanaf jongs af aan goed te socialiseren, hierdoor kunnen ze vaak goed samenleven met andere katten, honden of kinderen. Wel heeft de Savannah kat een sterk jachtinstinct, dus een huishouden met kleine dieren is niet altijd een succes.

Een Savannah kat is energiek en speels, ze zijn zeer loyaal en houden van avontuur. Een beetje uitdaging is dan ook niet verkeerd. Ze vinden het leuk om te trainen en je kan ze zelfs uitlaten of leren apporteren. Wist je dat de Savannah kat zelfs gek is van water?

Het uiterlijk van de Savannah kat

Dit is zo mooi aan een Savannah kat, het exotische uiterlijk. Van hun serval voorouders hebben ze prachtige tekeningen en een atletisch lichaam overgehouden. Ze hebben mooie lange benen en hun achterkant is hoger dan de voorkant, dit is duidelijk te zien wanneer de Savannah kat staat. De staart is vrij kort, deze heeft ook tekeningen en de punt is helemaal zwart.

Het lichaam is vrij lang en lenig, maar vergeleken andere katten heeft de Savannah kat een vrij klein hoofd. Over het hele lichaam zijn prachtige serval strepen te zien. De kittens worden geboren met blauwe ogen, maar zodra de Savannah kat volwassen is veranderd dit naar groen, bruin of goudkleurig.

Savannah kat kittens

Ben je geïnteresseerd in een kitten van de Savannah kat? Logisch, ze zien er zó lief uit. Toch zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. De eerste generatie Savannah kat wordt aangeduid met F1, dit is dus een directe afstammeling van de serval. Deze zijn groter en hebben meer eigenschappen van een wild dier.

Wil je meer een gedomesticeerde huiskat? Dan raden wij je aan om een latere generatie te gaan, dit gaat al tot F6. Bij een F6 Savannah kat kitten kan je uitgaan van 4% tot 11% serval, bij F1 is dit ongeveer 50% tot 56%. Erkende en gespecialiseerde fokkers zijn aangesloten bij de SKVN, Savannah Kat Vereniging Nederland.

Savannah kat vachtkleuren

De échte Savannah kat heeft de vachtkleur ‘Brown spotted tabby’. De vacht is hierbij goudkleurig met zwarte vlekken, net zoals een serval. Toch zijn er meer varianten, zoals:

  • Silver Spotted Tabby: Grijze of zilveren basiskleur met mooie zwarte vlekken. Dit is een populaire kleur voor Savannah katten.
  • Marmer: De vlekken gaan bij deze vachtkleur in elkaar over. Er gaan wel geluiden op dat dit niet de bedoeling is bij een Savannah kat.
  • Black en Black Smoke: Helemaal zwart of met een witte basiskleur, waardoor de zwarte vlekken sterk naar voren komen.

De vacht van een Savannah kat is een echte eyecatcher. Toch zijn door de generaties heen er verschillende patronen en kleuren ontstaan die niet worden goedgekeurd door de rasvereniging. Denk hierbij aan de kleuren Chocolate en Cinnamon. Maakt dat jou niet zoveel uit? Dan zijn ook deze katten een leuke optie.

Savannah kat kopen? Wat is eigenlijk de prijs? 

De Savannah kat is uniek én vrij onbekend. Door de exotische kruising moet er met veel aandacht worden gefokt, je wilt immers geen wild dier in huis. Dit zie je ook terug in de prijs, die begint bij €1000,- voor een Savannah kat kitten. Heb je interesse in een F1 kitten, van de eerste generatie? Dan mag je flink sparen, deze kosten zo’n €20 000,-. Leuk om te weten, deze prijs ligt hoger dan de aanschaf van een serval. Dit komt omdat het fokken veel tijd, kennis en geld kost.

Het is zéér belangrijk om een Savannah kat te kopen bij een fokker. Deze kan je goed adviseren of de kat binnen het huishouden past en wat er nodig is. Er wordt getest op erfelijke ziektes en ze hebben veel oog voor de socialisatie van de Savannah kat. Er zijn gelukkig nog weinig tot geen erfelijke ziektes bekend bij dit ras en de levensverwachting is hoog, in sommige gevallen zelfs 20 jaar.

Picture of Eva van Blok
Eva van Blok

Content creator

Deel dit artikel: