De Blauwe Rus katontdek dit prachtige kattenras

blauwe rus kat

De Blauwe Rus

De Blauwe Rus heeft een slanke bouw en een dubbele vacht, het zijn prachtige katten om te zien. Maar niet alleen het uiterlijk van de Blauwe Rus is leuk, ook het karakter maakt het een zeer geschikte huisgenoot. Het is een kattenras met drie verschillende takken, maar daar vertellen we je later meer over.

In dit artikel leggen wij meer uit over de geschiedenis van de Blauwe Rus, maar ook over het uiterlijk en het karakter.

Geschiedenis van de Blauwe Rus

De oorsprong van de Blauwe Rus ligt in Rusland. Vrij logisch, toch? Wanneer het ras precies is ontstaan, dat is onduidelijk. Wel weten we dat de Blauwe Rus vanaf 1860 mee werd genomen naar Groot-Brittannië. In 1865 werd de eerste Blauwe Rus tentoongesteld in Crystal Palace.

In die tijd was het ras enorm populair, zowel in Engeland als in Rusland. Toch is de Blauwe Rus pas erkend in 1937, vlak voor de Tweede Wereldoorlog. Door deze oorlog was het ras tijdelijk minder vertegenwoordigd in Europa. Er is toen gefokt met de Europese Korthaar, Siamese Kat en de Britse Korthaar. Deze ontwikkelingen zorgt voor het uiterlijk van de Blauwe Rus zoals we die nu kennen.

Het karakter van de Blauwe Rus

Ben je op zoek naar een kat die op mensen is gericht en houdt van een uitdaging? Dan is de Blauwe Ras dé kat voor jou. Het zijn echte mensenvrienden en ze zijn zeer intelligent. Als kitten zijn ze vrij actief, maar zodra ze opgroeien verandert dit. De Blauwe Rus is matig actief en hebben ze een zeer lief karakter.

De Blauwe Rus vindt het leuk om mensen te spelen. Spelletjes met een clicker of voedsel moeten zoeken geven hun de benodigde uitdaging, van verveling kunnen ze namelijk rare fratsen uithalen. Wanneer je van plan bent om een Blauwe Rus aan te schaffen is het goed om te weten dat zij slecht alleen kunnen zijn. Ben je regelmatig van huis? Zorg dan voor een leuk speelkameraadje.

Blauwe Rus

Het uiterlijk van de Blauwe Rus

Heldergroene ogen en een sierlijke bouw, de Blauwe Rus is werkelijk prachtig. Ze hebben vrij lange poten en zijn middelgroot. De oren en de ogen staan vrij ver uit elkaar. Wat het gezicht van de Blauwe Rus uniek maakt? Dit zijn de snorhaarkussens. Deze zijn redelijk uitgesproken en onderscheidt een Blauwe Rus écht van andere kattenrassen.

De vacht van de Blauwe Rus is dubbel, dit is het enige bekende ras met een dubbele vacht. Hiermee wordt bedoeld dat de ondervacht en de bovenvacht even lang zijn, waardoor ze enorm zacht zijn. De naam van de Blauwe Rus zegt veel over de kleur van de vacht. Blauw-grijs met een zilveren gloed, geen enkele andere kleur is toegestaan bij de Blauwe Rus.

Drie soorten van de Blauwe Rus

Er zijn drie verschillende takken bij de Blauwe Rus. In Nederland zijn er voornamelijk mengsels hiervan, wat zeer goed is. Dit behoudt namelijk de genetische diversiteit voor het kattenras.

  1. De Amerikaanse tak is zeer elegant. Ze zijn licht van kleur en hun oren staan wijd uit elkaar. De Blauwe Rus van deze tak is enorm sociaal. Niet alleen voor bekenden, maar ook voor vreemden.
  2. De Siberische tak van de Blauwe Rus is heel anders. De kleur is donkerder en ze hebben een kleiner formaat. Niet alleen het uiterlijk is anders, ze zijn ook minder sociaal. Je zou deze Blauwe Rus zelfs als verlegen kunnen omschrijven, waardoor ze niet heel populair zijn.
  3. Als laatste heb je de Engelse tak van de Blauwe Rus. Het karakter is een combinatie van de Siberische én de Amerikaanse tak. Wat deze Blauwe Rus bijzonder maakt is hun oorstand, deze staan zeer dicht bij elkaar en zijn bijna verticaal.

De gezondheid van de Blauwe Rus

Ben je op zoek naar een robuust kattenras? De Blauwe Ras kent nagenoeg geen genetische ziektes, het is een sterk kattenras. Zo kan je jarenlang van ze genieten, maar het is wel belangrijk om een jaarlijkse check-up te doen bij de dierenarts.

Door de dubbele vacht van de Blauwe Rus verhaart dit kattenras nauwelijks, wat voor kattenliefhebbers met een kattenhaarallergie zeer positief is. De Blauwe Rus produceert daarnaast ook nauwelijks Glycoproteïne. Ondanks deze feiten is het kattenras niet hypoallergeen.

Blauwe Rus kitten kopen? Wat is eigenlijk de prijs?

Wanneer je van plan bent om een Blauwe Rus kitten aan te schaffen, hou dan rekening met een prijs tussen de €500 en €700 bij een erkende fokker. Een gespecialiseerde fokker heeft oog voor de gezondheid en socialisatie van de Blauwe Rus kittens. Alle dierenartsbezoeken worden voldaan en de medische zorg die nodig is bij kittens worden uitgevoerd.

Ondanks dat de Blauwe Rus graag een speelkameraadje heeft, hoeft dit niet persé een andere Blauwe Rus te zijn. Ze kunnen goed overweg met andere kattenrassen en honden, mits deze ook voldoende gesocialiseerd zijn.

Amy Peng
Amy Peng

Content creator

Deel dit artikel: