Oormijt bij katten behandelen

oormijt bij katten

Oormijt bij katten

Krabt jouw kat regelmatig aan zijn oren? Of houdt hij regelmatig zijn hoofd scheef? Het kan zijn dat je harige vriend last heeft van oormijten. Het is belangrijk om dit goed te behandelen, een oormij tinfectie kan vervelende gevolgen hebben.

In dit artikel vertellen we je hoe je oormijt bij katten kan herkennen en hoe je oormijt bij katten kan behandelen.

Wat is oormijt bij katten?

Oormijten zijn kleine parasieten die voorkomen bij verschillende huisdieren zoals honden, konijnen, cavia’s, fretten en: katten. Oormijt bij katten zijn kleine “spinachtige” beestjes die zichzelf voeden met weefselvocht, huidschilders en het oorsmeer, vandaar de benaming oormijt. Wanneer katten last hebben van oormijt is het het beste om dit natuurlijk te behandelen, naast dat het erg besmettelijk is, is ook erg vervelend voor katten en zorgt het voor irritaties in de gehoorgangen. De natuurlijke reactie van het oor is om meer oorsmeer aan te maken, dit zorgt helaas weer voor extra voeding voor de parasieten waardoor het zich nog sneller uitbreid. Een behandeling is dus noodzakelijk.

Symptomen: Oormijt bij katten herkennen

Oormijt bij katten herkennen is soms lastig, omdat de klachten ook sterk overeenkomen met een oorontsteking. Het grote verschil is dat oormijt zeer besmettelijk is. Het komt vaak voor bij kittens en jonge katten, maar ook andere jonge dieren kunnen last hebben van oormijt.

Een aantal klachten die jij kunt zien om oormijt bij katten te herkennen zijn:

  • Zwarte korrelige plekken/afscheiding in de oren, dit kan gepaard gaan met een rode oorschelp
  • Stinkende lucht uit de oren
  • De kat is veel aan het krabber aan de oren
  • De kat houdt het hoofd scheef
  • Geïrriteerd/agressief gedrag


Deze klachten kunnen een gevolg zijn van oormijt. Het is mogelijk om zelf de oren te bestuderen, maar wanneer je twijfelt kan je altijd een bezoek brengen aan de dierenarts. Zij geven dan een middel mee, maar het is ook mogelijk om oormijt op een natuurlijke manier zelf te behandelen.

Hoe oormijt bij katten behandelen?

Oormijt bij katten zijn goed te behandelen met Advocate/Stronghold in de vorm van pipetten te verkrijgen bij de dierenarts. Deze pipetten werken zowel tegen oormijt bij katten en overige huisdieren, als tegen vechtmijt, vlooien en sommige wormen. Vergeet ook niet te controleren of andere huisdieren ook last hebben voor oormijt, zo kan ook beginnende oormijt bij de eventuele andere katten voorkomen worden wegens het hoge besmettingsrisico. Hiernaast is het belangrijk om de oren van de kat goed te verzorgen en schoon te houden, anders kan er namelijk een infectie ontstaan. 

Beginnende oormijt natuurlijk behandelen met azijn?

Het zuur van azijn (appelazijn) kan helpen om korstjes en ophopingen van oorsmeer uit de oren te verwijderen. Het zuur heeft namelijk een oplossende werking en doodt daadmaat bacteriën en gisten. Neem geen puur azijn, maar meng dit met schoon water, wij raden 50/50 aan & gekookt drinkwater (natuurlijk wel eerst laten afkoelen). Na het mengen kan je een wettenbolletje of zachte tissue gebruiken om voorzichtig de oren schoon te maken van de kat. 

Mocht de kat een gelimiteerde reactie geven of heb je het gevoel dat de kat pijn ervaart? Stop dan onmiddellijk en maak nog even de oren schoon met alleen schoon drinkwater. Je kunt eventueel een ander hulpmiddel proberen.

Wil je de oormijt behandelen met azijn? Hieronder vertellen we je in een aantal stappen hoe dat werkt.

  1. Verdun witte azijn met water, de verhouding hiervan is 1:1. Voorbeeld: Maak je 100 ml aan? Dan is er 50 ml azijn en 50 ml water.
  2. Gebruik een wattenstaafje, wattenbol of een doek om het middel in de kat zijn oren te krijgen. Het is belangrijk om voldoende vloeistof in de oren te krijgen. Wrijf het in en zorg dat je tussen alle randjes komt.
  3. Daarna is het belangrijk dat de kat even goed met zijn hoofd schudt, zo gaat het overtollige azijn uit de oren.
  4. Wrijf met een schone doek of wattenstaafjes de oren schoon.


Herhaal dit twee keer per dag, minimaal tot dat de besmetting is verdwenen. Twijfel je? Het kan geen kwaad om deze behandeling nog een aantal dagen langer uit te voeren, aangezien het een natuurlijke methode is om oormijt te verdrijven.

Oormijt vermijden

Katten met oormijt kunnen een infectie oplopen, in sommige gevallen kan dit zelfs chronische gevolgen hebben. Toch is het lastig om dit volledig te vermijden, oormijt is namelijk enorm besmettelijk. Het is belangrijk om de oren van katten regelmatig schoon te maken en droog te houden. Op die manier kan je het niet volledig vermijden, maar hou je het risico wel vrij laag.

Foto van Eva van Blok
Eva van Blok

Content creator

Deel dit artikel: