De Munchkin kat, ontdek dit prachtige kattenras

Munchkin kat

De Munchkin kat

Een kleine kat met korte pootjes, de Munchkin Kat is een relatief nieuw ras in de kattenwereld. Op het eerste oog is het een vrij normale kat, variërend in kleur en lengte van de vacht. Wat de Munckin Kat zo uniek maakt? Dat zijn de korte poten, waardoor ze enorm schattig zijn.

In dit artikel vertellen we je meer over de geschiedenis, het karakter en het unieke uiterlijk van de Munchkin Kat.

Geschiedenis van de Muchkin kat

De oorsprong van de Munchkin Kat ligt officieel gezien in de Verenigde Staten, om precies te zijn in Louisiana. Toch werden ze al eerder gedocumenteerd, namelijk in het Verenigd Koninkrijk. Dit was rond 1930, maar vanwege de Tweede Wereldoorlog is de kattenpopulatie toen aanzienlijk verminderd.

Het ras is ‘ontdekt’ door een Amerikaanse muzieklerares. Zij had de eerste Munchkin Kat en kreeg daar een nestje van. De muzieklerares heeft contact gezocht met een keurmeester van kattenrassen, maar hij was ook een erkend arts. Er is een studie gedaan naar de korte poten van de Munchkin Kat en of dit eventuele rugklachten kon veroorzaken. Uit dit onderzoek is gebleken dat dit niet het geval was, maar alsnog heeft het heel lang geduurd voordat de Munchkin Kat een erkend ras was.

Wist je dat de naam van de Munchkin Kat afkomstig is van de film ‘Wizard of Os’, vanwege de kleine mensen uit Munchkinland?

Het karakter van de Muchkin kat

De Munchkin Kat is de ideale gezinskat. Ze zijn namelijk extravert en zeer mensvriendelijk. De korte poten hebben zo hun nadelen, maar daar trekt de Munchkin Kat zich weinig van aan. Zo zijn ze speels en kunnen ze goed jagen. Natuurlijk is het lastig om in één keer op het aanrecht te springen, maar deze intelligente katten vinden daar echt wel een andere manier op.

Samen met andere huisdieren of kinderen leven is voor de Munchkin Kat geen enkel probleem, mits er voldoende oog is voor het socialisatieproces. Onderschat deze schattige beesten ook niet, ze kunnen namelijk zeer snel rennen en houden ervan om in een krabpaal te klimmen.

Het uiterlijk van de Muchkin kat

Dit is wat een Munchkin Kat zo bijzonder maakt, het uiterlijk. Alhoewel, voornamelijk de korte poten maken ze vrij uniek. Uit onderzoek is gebleken dat het geen kwaad kan voor eventuele rugklachten, maar toch is het een unieke mutatie bij katten. Hierdoor is de gemiddelde hoogte van een Munchkin Kat tussen de 20 en de 25 centimeter.

Toch is de Munchkin Kat verder een vrij normale kat. Er zijn geen specifieke kleuren voor de vacht en er is geen vereiste wat betreft kortharig of langharig. De bovenvacht is over het algemeen zijdezacht en de ondervacht is vrij warrig. De staart van de Munchkin Kat is een pluim, wat een leuk contrast is met de korte poten.

Is de Muchkin kat verboden in Nederland?

Dit is vaak nog vrij onduidelijk en er worden veel vragen gesteld rondom de legaliteit van de Munchkin Kat. Officieel gezien is het fokken volgens de Nederlandse wet verboden. Dit komt omdat de Munchkin Kat niet wordt erkend als kattenras door de Nederlandse autoriteiten en het tegen de richtlijnen is om katten met een afwijking te fokken. Zij zijn bang dat dit gevolgen heeft voor de gezondheid van de katten.

Ondanks dat er dus een verbod ligt op het fokken van de Munchin Kat, lopen ze wel rond in Nederland.

De gezondheid van de Muchkin kat

Het is dus verboden om de Munckin Kat te fokken, vanwege eventuele gezondheidsproblemen die de kat zouden kunnen benadelen. Toch is er uit onderzoek gebleken dat de korte poten voor weinig mankementen zorgen bij dit kattenras. Wel is het belangrijk dat de Munchkin Kat géén overgewicht krijgt. Dit kan vervelende gevolgen hebben voor de rug en mobiliteit.

Toch heeft de Munchkin Kat verder geen bijzondere ziektes in het ras, naast de standaard voorkomende kattenziektes. Het is belangrijk om alle inentingen te halen en met enige regelmaat een check-up te doen bij de dierenarts. Dit geldt niet alleen voor de Munchkin kat, maar voor alle huisdieren.

Muchkin kat kopen? Wat is eigenlijk de prijs?

Ja, ze zijn verboden. Toch is het mogelijk om deze schattige katten als huisdieren te nemen. Heb je interesse in een Munchkin Kat? Hou dan rekening met een prijs van rond de €600,-. Het is van groot belang om een kat aan te schaffen bij een erkende fokker, zij hebben veel oog voor de gezondheid en socialisatie van de kat.

Picture of Amy Peng
Amy Peng

Content creator

Deel dit artikel: