Mijn kat snurkt: wanneer moet ik mij zorgen maken?

snurkende kat

Mijn kat snurkt, is dat normaal?

Katten snurken regelmatig net zoals jij en ik, in de meeste gevallen hoef je je dus geen enkele zorgen te maken. Toch kan het zo zijn dat er iets met je kat aan de hand is, we vertellen je graag meer over het snurken van katten en wanneer het verstandig is om de dierenarts te bezoeken.

Veel katten snurken

Snurkt je kat af en toe? Dan is dit niet direct reden tot paniek. Dit is vrij normaal en komt “soms” ’s avonds in lichte maten voor. Wanneer je kat veel snurkt of geluidjes maakt, is het verstandig om goed te luisteren of er meer te horen is zoals kortademigheid (dyspnoe). Heb je een thermometer in huis, is het ook verstandig om de temperatuur van je snurkende kat op te meten. Bij koorts is er namelijk een mogelijke infectie bij je kat. Tumoren kunnen ook de lichaamstemperatuur van je kat laat stijgen.

Waarom snurken katten?

Doordat er soms een vernauwing is in de bovenste ademwegen bij katten, ontstaan trillingen die geluid geven, oftewel: het snurken van katten. Hierbij zijn er verschillende oorzaken die het snurken bij katten veroorzaken. De belangrijkste oorzaken zijn: overgewicht, poliepen, allergieën, verkoudheid of overige infecties.

Overgewicht bij katten

Overgewicht kan net zoals voor mensen, ook voor katten schadelijk zijn. Overgewicht heeft namelijk het gevolg dat het druk geeft op organen zoals de longen of het hart, hierdoor kunnen eventuele lichamelijke problemen ontstaan en ervoor zorgen dat je kat snurkt. Een dikke kat hebben is dus ongezond, op dieet is raadzaam.

Wanneer naar de dierenarts??

Maak je je zorgen om je kat die snurkt of hoor je geluidjes? (poes geluidjes), raden wij altijd aan om een bezoek te brengen aan de dierenarts. Al helemaal als je kat koorts heeft (dit kan je zelf gemakkelijk opmeten). Hiernaast zijn er nog andere symptomen waarbij het verstandig is om een bezoek aan de dierenarts te brengen.

  • Je hoort ademhalingsproblemen of geluiden tijdens het snurken (poes geluidjes)
  • Je kan heeft een gebrek aan eetlust, gewichtsverlies, is sloom of heeft gezwollen lymfeklieren
  • Je kan heeft uitwendig (groen) snot bij de neus
  • Je kat heeft last van hoest en/of braken
Picture of Eva van Blok
Eva van Blok

Content creator

Deel dit artikel: